I skrivande stund ligger IFK Stocksund i vågskålan. Ska de tippa över kvalgränsen eller hålla sig kvar? Det återstår tre matcher när vi träffar grundaren till IFK Stocksund, Karsten Inde. 

När den här tidningen har kommit ut är det två kvar.

– De behöver ta minst sex poäng. Det kan de nog göra, säger han.

Grundade IFK Stocksund

För de som inte vet är IFK Stocksund, vars herrlag den här säsongen gick upp till division ett – den högsta ligan innan superettan – en ung klubb. Karsten Inde, 76, grundade den i samband med att hans yngsta son började spela fotboll.

– Det var då jag började engagera mig, säger han.

Det saknades något i Stocksunds IF, då för över 15 år sedan.

– Ja, en klubb där man kunde satsa. Det var för lite och för dålig träning. Så vi satte i gång, vi var några pappor. Alla som ville fick vara med.

Det första laget var pojkar födda -00. De vann matcher, åkte utomlands till Spanien, Italien, Belgien och flera andra platser. Ett mål var att vinna Gothia cup fem år senare. Vilket de gjorde – utan att släppa in ett mål.

– Det var helt fantastiskt.

Alla skulle få vinna

Det skapades fler och fler lag, och tillkom tjejlag.

Något de gjorde var att blanda duktiga spelare med ”late bloomers”, berättar han. Alla skulle få chansen att bli bättre.

– Alla skulle få chansen att vara med och vinna. Det är viktigt att få vinna och få självförtroende.

Karsten Inde är både känd som entreprenör, socialdemokrat i Danderyd och engagerad föreningsperson. I dag är han med och driver ett fotbollslag på Gotland, där han även har sitt sommarhus, och sitter ordförande i Spårvägens Bordtennis klubb, bland annat.

Han sitter inte längre med i IFK Stocksunds styrelse.

– Allt har sin tid, säger han.

– Men jag är kvar som lagpappa till herrlaget.

Karsten tycker att kommunen ska satsa mer på fotbollen och de gemensamma anläggningarna.

Karsten tycker att kommunen ska satsa mer på fotbollen och de gemensamma anläggningarna.

Mikael Andersson

Mycket står på spel

Han påpekar, liksom många andra som Mitt i har pratat med, att herrlaget har gått igenom förändringar under säsongen. I början var det svårt att vinna på hemmaplan. Efter det har de återhämtat sig.

– Men vi vann mot Hammarby på bortaplan. Vi har nästan spelat bättre på bortaplan, än hemma.

Mycket står på spel, så här i slutet av säsongen. Inte minst för IFK Stocksund.

Karsten Inde menar dock att oavsett hur säsongen slutar så behövs det fler satsningar från kommunen.

– Vi behöver en riktig idrottsplats dit vi med stolthet kan bjuda lag från övriga delar av landet. Den vi erbjuder idag är inte tillgänglig. Om du är äldre är det svårt att gå hit och titta på fotboll.

– Vi behöver se det som en investering, inte en kostnad, att satsa ordentligt på ungdomarna som är engagerade och vill leva sin dröm.