– Det känns bra, säger Tony Barouta, ordförande för Åkersberga Bollklubb.

– Absolut! Vi har jobbat med detta ganska intensivt de senaste åren, säger Anders Hammarbäck, ordförande för IFK Österåker Fotboll.

Enhälligt beslut

När Mitt i träffar dem är det dagen efter det extra årsmötet 4 oktober i respektive klubb. Då beslutade IFK:s och ÅBK:s medlemmar enhälligt att gå samman och bilda nya klubben Österåker United.

En milstolpe, inte minst eftersom vi pratar om två klubbar som har närmare 100, respektive 50 år på nacken.

– Det är klart att det kanske är ett och annat IFK- och ÅBK-hjärta som blöder. Men vi ser ingen annan väg som är rationell, säger Anders Hammarbäck.

Den nya klubben får runt 2000 medlemmar varav 1700 aktiva spelare, vilket enligt Tony och Anders kommer göra den till en av de större i norrort.

Idén till samgåendet dök upp för fyra år sedan då Tony Barouta blev ordförande med den uttalade ambitionen att utveckla klubben. Ganska snart upptäckte han att att spelare hoppade mellan de två klubbarna så att det ibland var svårt att få till hela lag.

Började som samarbete

– Det var halva lag i vardera klubben, säger han.

– Då kom idén, "varför inte slå ihop klubbarna?” Sedan kom Anders in på samma linje, berättar Tony.

Det ledde först till samarbetet ”Åkersberga Österåker United” för 15-19 åringar, som startade för två år sedan. Tack vare samarbetet ökade antalet lag kraftigt – från 5-6 totalt i de två klubbarna till dagens elva.

– Det vi vill skapa är en välmående verksamhet med spelare som spelar över en längre tid, säger Tony.

– Spelare ska inte gå till grannkommunerna.

Andra fördelar som de ser är att kansliet kan jobba effektivare, vilket avlastar ledare.

–Det är mycket positivt. Vi blir starkare. Då kan vi göra mer, säger Johan Runnander som är kansliansvarig.

Nya dräkter

IFK:s vit-blå dräkter och ÅBK:s svartgröna går förstås i graven liksom respektive klubbmärke.

I skrivande stund är varken tröjor eller klubbmärke beslutade, men de ser ut att bli ungefär som de dräkter ungdomarna i ”Åkersberga Österåker United” burit – grå tröjor, med ett nytt klubbmärke där IFK.s kamratstjärma och ÅBK:s ränder finns med.

– Det är ingen annan som har grå dräkter och det är snyggare än man tror, säger Anders.

Från och med 1 januari kommer huvudföreningen med Barn-, ungdoms- och seniorfotboll heta Österåker United FK och omfatta nuvarande A-lag IFK Österåker (herr) och Åkersberga BK (dam).

En andra förening, Österåker United BK, kommer också att finnas, där enbart seniorfotboll i lägre divisioner kommer att bedrivas (i dagsläget Åkersberga BK, herr).

– Idén är att både kunna ha en bredd och en topp, säger Anders Hammarbäck.