Många Skärholmsbor är trötta på den ofta stillastående bergbanan i Skärholmen. De blev tidigare lovade att banan skulle bytas ut under 2021 men planerna sköts upp.

Men nu verkar en ljusning vara i sikte. En remiss om rivning och bygglov har under november skickats in till bland annat stadsdelsförvaltningen.

– Arbetet kommer tidigast att kunna börja i april. Det här är på parkmark så då kan bygglovet ta längre tid eftersom flera instanser ska yttra sig, säger Margit Norén, projektledare på trafikkontoret.

Kan vara klar hösten 2023

Tanken är att rivning och bygge ska pågå parallellt. Om inget oförutsett inträffar räknar trafikkontoret med att den nya bergbanan ska kunna börja användas sommaren eller hösten 2023.

Varför tar det så lång tid?

– Det är en väldigt omfattande byggnation som ska göras och det är tekniskt svårt att jobba där eftersom det är så brant. Man måste riva trappan för att kunna ta bort den gamla bergbanan. Och på grund av hur det ser ut där så kan man inte köra fram materialet till platsen utan måste lyfta in det, och det tar längre tid. Vi räknar med att vi kommer att hålla på drygt ett år, säger Margit Norén.

Fortsatt trafik med ersättningsbussar

Under byggtiden kommer folk som ska ta sig upp och ner i kvarteret i stället att få använda ersättningsbussar.

– Det blir samma entreprenör som kör bussen idag. Skillnaden är att bergbanan inte kommer att gå, men den har ju inte gått så mycket ändå, säger Margit Norén.

Pandemin ställde initialt till det för dem som behövde åka ersättningsbussar.

– Bussen går väldigt sällan, om alla inte får plats kan man få vänta 30 minuter, det är väldigt länge nu när det blir vinter och kallt, sa Skärholmsbon Lemia Marie Suleiman till Mitt i Skärholmen i december förra året.

Enligt Semseffin Girgin, en av chaufförerna som då körde ersättningsbussen för bergbanan, hade de anpassat sig till corona genom att endast ta in 5 till 7 passagerare i bussen som egentligen har plats för 15.

– Bussen går varje kvart. Men om det är många som vill åka så tar vi inte med alla utan får åka i omgångar och hämta dem när vi har lämnat passagerare här, sa han i december 2020 till Mitt i.

Fungerar bussarna bra nu?

– Vi har inte fått någon annan indikation än att det är bra, säger Margit Norén.