Det är Länsförsäkringar fastighetsförmedling som vägt samman faktorer som trygghet i hemtjänsten, tillgång till äldreboenden och hur stor boyta pensionen räcker till och skapat en kommunrankning – Sveriges bästa kommun för äldre att bo i.

Danderyd tar första plats på listan i Stockholms län, och plats134 av 253 svarande kommuner i landet.

– Det är väldigt glädjande att vi är bäst i länet. Samtidigt måste jag vara kritisk till att det finns vissa parametrar som man inte har tagit med, exempelvis tillgång till sjukvård, säger Carina Erlandsson (M), ordförande i socialnämnden i Danderyd.

Vad är den viktigaste frågan i det här i Danderyd?

– Det är fortfarande att många känner sig ensamma. Det är verkligen något jag tar till mig och där vi måste bli bättre. Vi som kommun kan göra mer och hjälpa till att skapa gemenskapen som behövs, säger hon.

Andre vice ordförande, Eva Lindman Marko (C), svarar på frågan på sms. Hon tar upp flera saker de vill göra för att höja livskvalitén hos äldre, som att ha bra tillagningskök på äldreboenden.

"Vi vill höja ambitionsnivån, inte enbart i någon enstaka fråga utan över hela linjen" skriver hon.

Sämst i Sverige

Bäst i Sverige är Bjurholm i Västerbotten. Sämst i landet är Malmö, plats 253, och i länet Huddinge, plats 251.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling, kommenterar skillnaderna i ett pressmeddelande:

– Det är stor skillnad på i hur hög grad landets kommuner skapar goda förutsättningar för de äldre som vill och behöver flytta till ett boende som passar dem bättre.