Alby

Om mindre än en månad är det dags. Den 11 juli är det Botkyrkas egna poet och författare Nora Khalil som får tala till hela svenska folket i det klassiska radioprogrammet Sommar i P1.

Nora Khalil fick frågan när hon satt på tåget på väg hem från en föreläsning i Göteborg. Vilken otrolig ära – men vad skulle hon prata om?

– Det är många som har sommarpratat innan och det känns som de alla har superdramatiska saker att berätta. Så vad har jag att komma med? Men de sa att de hade läst min bok och att jag kunde prata utifrån den. Så när jag satt med min producent och började skriva mitt manus insåg jag att det fanns mycket att berätta. Jag kom lätt upp i mer än en och en halv timme, säger Nora Khalil.

Författare utan att veta hur man blir författare

Nora Khalils Sommar kommer handla om hennes uppväxt i Alby och vägen in i litteratursveriges finaste rum. Hennes debutroman, Yani, släpptes för knappt ett år sedan och blev samma år nominerad till Augustpriset.

– Det är väldigt personligt. Det handlar om min väg till att bli författare utan att jag ens visste hur man skulle bli författare. Men också en hel del om Botkyrka, säger hon.

Det gäller för Botkyrkaborna att spetsa öronen den 11 juli. Igenkänningen ligger i detaljerna, menar Nora Khalil.

– Indirekt handlar hela mitt Sommar om Botkyrka. Jag kanske inte nämner det hela tiden men man lär känna igen sig i platserna och händelserna som formar mitt Sommar – det är sådant som har format mig. Som vägen upp för Albybacken till Grindtorpsskolan eller dikten jag skrev för Adrianas blomtåg, säger hon.

Representation och fler röster

För Nora Khalil är det här något mycket större än henne själv, även om mycket fokus kommer vara på just hennes egen resa.

– Jag hoppas att det här ska inspirera fler att följa sina drömmar, framför allt förortstjejer som annars inte hörs. Annars hoppas jag att de kan få sin röst hörd genom mig. Men också att det här väcker en nyfikenhet för orten hos allmänheten, säger hon och fortsätter:

– För det finns fler berättelser här om bara fler vill lyssna.

Albys ordsmed nominerad till Augustpriset

Hon har reppat norra Botkyrka i spoken word-tävlingen Ortens bästa poet och låtit ortenslangen flöda in i sin debutroman Yani. Nu nomineras Nora Khalil, 25, till ett av Sveriges finaste litteraturpris.

– Det känns overkligt! säger Nora Khalil, som om allt går vägen snart kan få kalla sig ärad pristagare av Augustipriset.

Hon är nämligen en av sex nominerade i kategorin årets svenska barn- och ungdomsbok med sin debutroman Yani.

Men när hon satt på sin kammare och skrev boken fanns det aldrig en tanke på att hon skulle nå så här långt. Istället kretsade tankarna kring huruvida folk ens skulle lyfta boken från hyllan.

– Så det blev verkligen en dubbelchock – att boken blev läst och nu den här nomineringen, säger hon.

Ungdomars vardag

Yani handlar om ett par högstadieungdomar på Grindtorpsskolan i Alby och deras liv i förorten, och hur de tacklar verkligheten som följer när en av dem får ett utvisningsbesked.

Och att det var just en annorlunda spegling av förorten – genom ungdomars perspektiv – tror Nora är en stor bidragande faktor till att hon nu fått nomineringen till ett av Sveriges finaste litteraturpris.

– Genom att spegla förorten genom ungdomarnas vardag blir bilden mer nyanserad, säger hon.

Nyfiken på andra nominerade

Närmast väntar en middag tillsammans med kompisarna. Sedan kanske hon läser någon av de andra nominerade böckerna.

– Jag hade inte hört talas om dem, men jag blir ju nyfiken på dem nu, säger Nora Khalil.

Slutligen vill hon tillägna den här nomineringen till hela Alby.

– Ungdomarna, tjejerna och kvinnorna. Att alla ska få känna sig representerade. Och jag hoppas att fler ska vilja läsa och skriva.

Motiveringen: Förlösande vass humor

"Spoken word-poeten Nora Khalil briljerar som romanförfattare i denna Albyskildring för 2020-talet. I de välskrivna dialogerna framträder ett pärlband av röster. Ett utvisningsbeslut drar in som ett mörkt moln och vänskaper fördjupas. Med poetisk pregnans och förlösande vass humor navigerar författaren skickligt mellan glädje och hudlös sorg."

Albypoeten Nora Khalil gör romandebut – med slangord

"Alasas", "cok" eller "amo". Slanget flödar i Nora Khalils debutroman Yani, en berättelse om ungas livsvillkor i Alby. Men också om vikten av en fungerade fritidsgård – en hjärtefråga för den unga författaren.

Albytjejen Nora Khalil har, blott sina 25 år fyllda, många strängar på sin lyra: prisbelönt poet, lärare och nu senast också författare.

Men debutromanens tillkomst var långt ifrån en självklarhet.

– Jag har alltid skrivit korta dikter. Men jag sökte till en skrivarkurs och första dagen insåg jag att jag var den enda från orten. Jag intalade mig själv att jag inte skulle använda ett enda slangord, men redan på den första uppgiften kunde jag inte hålla mig borta från slang, säger hon.

Det här gick inte obemärkt förbi. En kursdeltagare, en vit man i 40-årsåldern, uttryckte högt och tydligt att han kände sig exkluderad av Noras texter.

– För mig var det en stor grej. Shit, här sitter jag en ung kvinna och muslim och har exkluderat en vit man. Det trodde jag var det sista jag skulle lyckas med.

Sista veckan skulle de skriva en novell, och bara för att se hur den här mannen reagerade tryckte hon in så många slangord hon kunde i sin berättelse. Responsen? Han visste inte vem målgruppen var.

– Skrattretande! Men det var där och då som min karaktär föddes.

Till slut satt Nora där med flera sidor av sin berättelse. De fem första skickade hon in till Tensta konsthalls textpris. Redan innan hon förklarats vinnare hade hon blivit kontaktad av en bokförläggare.

Helt på slang

Resultatet heter Yani. Är skriven helt på slang och kretsar kring tre grabbar i högstadiets Grintorp. Deras livsvillkor och framtidsdrömmar.

Ett centralt inslag i boken är betydelsen av en fungerande fritidsgård och dess ledare. Något som Nora själv känner är ett måste för dagens unga.

– De behöver en vuxen som inte är ens familj, för man kan inte berätta allt för familjen. Men det är också viktigt att ha en plats att hänga på. Nu blir karaktären Sebbe i boken som en symbol för alla fotboll-, fritidsledare och organisationer som jobbar med unga. Nästan som en hyllning till dem, säger hon.

Men lika viktigt som att lyfta betydelsen av en fungerande fritidsgård, var också porträtteringen av unga i förorten en grej som Nora ville lyfta.

– Några har hunnit säga till mig att det är bra att jag visar en annan bild av förorten, men jag skulle säga att jag visar den riktiga bilden av förorten. Det är min förort jag porträtterar, och det är inte som att jag har ansträngt mig för att hitta en annan bild. Det är snarare den bild som medier som inte verkar i förorten målar upp som inte alltid stämmer överens med verkligheten.

Uppföljare

Trots att Yani bara har släppts i dagarna, sitter Nora redan och skissar på en uppföljare. Och inte konstigt är väl det? Det här är trots allt hennes dröm.

– Den har gått i uppfyllelse. Jag har drömt om att bli författare så himla länge, och jag hoppas att det här är början på en lång författarkarriär.

Poesin kommer hon fortsätta med "på sidan om".

Jag har drömt om att bli författare så himla länge.