Sedan 1965 har loppet "Två sjöar runt" arrangerats på våren. När pandemin slog till förra året fick loppet ställas in. Men ett hundratal tappra löpare sprang sträckan ändå och belönades med medaljer.

– Det var verkligen roligt att de ville springa loppet ändå och det är jättekul att vi kommer igång igen. Det var tufft att vi inte kunde köra ett riktigt lopp förra året, säger tävlingsledaren Claes Johannesson.

Då blev det snabba besked.

– Vi hade börjat packa ner nummerlappar på onsdagen innan loppet och då fick vi besked om att vi behövde ställa in.

I år blir upplägget annorlunda, men loppet kommer att genomföras. I stället för att bli vårens första lopp blir det höstens och årets sista. På söndag, den 17 oktober, kommer cirka trehundra personer att springa sträckorna längs park- och gångvägarna runt Lötsjön och Råstasjön tror Claes Johannesson.

– Det är inte Stockholms största lopp längre men det är många som tycker det är roligt att vi kör, säger han.

Anledningen till att man valde att flytta loppet är för att arrangören Sundbybergs IK friidrott hade en förhoppning om att smittspridningen skulle ha lugna sig och att de flesta deltagarna hunnit vaccinera sig.

– Vi vet att många är lite fundersamma när det gäller pandemin och det har vi räknat med, säger Claes Johannesson.

Föreningar har därför vidtagit åtgärder för att evenemanget ska kunna ske så säkert som möjligt.

– Vi kommer inte att använda oss av Löthallen som samlingsplats utan både nummerlappsutdelningen och efteranmälningen sker utomhus. Sen uppmanar vi deltagarna att byta om hemma men för dem som vill kommer det att finnas omklädningsrum, säger Claes Johannesson.

Nästa år siktar Sundbybergs IK på att arrangera Två sjöar runt på våren igen.