I golfhistoriens fotspår

Golfkänslor från förr, i nutid. Det var vad man slog ett slag för när hickorygolfhelgen gick av stapeln på Bro-Bålsta.

  • Publicerad 08:30, 2 jul 2022

Det var framför allt intresse­ för historia och P.G Woodhouse som lockade mig.

Hickory open har blivit ett återkommande inslag på Bro-Bålsta sedan flera år. Precis som förr genomförde man i år dels en individuella slagspelstävling, dels greensometävlingen Stig-Helmer Competition, som instiftades av Lasse Åberg 2014.

– Den var väldigt populär. Vi hade tjugo deltagare
– nära all time high, berättar Patric Andersson, ord­förande för Hickorykommittén på Bro-Bålsta.

Totalt lockade tävlingarna runt 80 deltagare.

– Det var en väldigt lyckad helg och vi hade tur med vädret. Inte för varmt, inte för kallt, konstaterar Patric Andersson och förklarar att de flesta spelar med replikor­ av klubbor som användes på 1920-talet.

Något som inte blev en hole in one var möjligheten man gav golfjuniorer, att utan kostnad få låna var sitt set av professionellt renoverade hickorygolfklubbor. Tyvärr dök inga upp.

– Vi tror att det kanske krockade med skolavslutningar, men vi försöker slå ett slag för golfhistoria och på hösten kommer vi för andra året i rad att ha en utflyktsdag för eleverna som går på golfgymnasium
i Upplands-Bro.

– Det var väldigt uppskattat förra året. De får lite perspektiv­ och inser att golf inte började med Tiger Woods samt att utrustningen i början inte alls är som i dag och kräver något annat, menar Patric Andersson som själv fastnade för sporten 1999.

– Det var framför allt intresse för historia och P.G Woodhouse (engelsk författare, reds.anm) som lockade mig.

– När jag började hade svenska mästerskapet i hickorygolf väl tio deltagare. När vi anordnade mästerskapet 2014 var det 105. Det är en växande sport.

Vinnare

Segrande Johan Moberg från Norrköping Söderköping GK där han är pro. Moberg gick runt på 73 slag (=banans par) ett ynka slag före Hugo Rönnberg (Bro-Bålsta GK) som hade 74 slag och som blev KM-vinnare.

KM-vinnare i damklassen blev Christina Lundström på 94 slag (21 slag över par). 

Brobor önskade fler gungor – fick hel gungpark

Surfgunga, kompisgunga och en karusellgunga. Broborna önskade gungor. Fick en hel gungpark.fredag 5/8 14:09