Svarar. Områdeschef för Hembla i Rinkeby och Tensta, Maria Höglund, känner inte igen kritiken. Foto: Claudio Britos/Hembla

Hyresvärden om fuktskadorna: "Så ska det inte gå till"

Områdeschefen för Hembla i Rinkeby och Tensta, Maria Höglund, säger att hon blir förvånad när hon får höra om situationerna för familjerna på Sunnanbyplan som drabbats av fuktskador, vägglöss och mögel.

  • Publicerad 14:43, 17 sep 2021

Numera har vi bra rutiner kring vår återkoppling.

Maria Höglund tycker att uppgifterna är beklagliga, men menar vidare att det under de senaste åren vuxit fram nya rutiner på Hembla, samt att mycket personal tillkommit.

– Men innan dess vet jag att det i vissa fall kunnat uppstå sådana situationer som beskrivs, säger hon.

LÄS ÄVEN: Mögel och vägglöss tvingar familjen sova på golvet

Hon säger vidare att hon hoppas att det inte är någon av dessa gamla händelser som hyresgästerna fortfarande går och bär på.

– I dagsläget tar vi varje ärende på fullaste allvar, vi ordnar alltid vattenskador och liknande så fort som möjligt.

Hur kommer det sig att flera boende vittnar om att så inte varit fallet även på senare år?

– Ambitionen är självklart att alla vattenskador ska hanteras och åtgärdas brådskande. Är det skadedjur skickar vi Anticimex. Jag vill vara tydlig med att mitt mål är "hyresgästen i fokus" – jag vill att alla ska känna sig sedda och hörda.

Hur det kommer sig att problemen inte åtgärdats i de beskrivna fallen kan hon inte svara på.

– Jag måste ta reda på mer om de specifika ärendena innan jag uttalar mig om det, men så ska det inte gå till i alla fall.

Vissa säger att de i princip aldrig får svar från Hembla, vad är er policy angående återkoppling?

– Det går alltid att nå Hembla snabbt och enkelt genom att ringa eller mejla kundcenter på arbetstid. Vi har förlängt arbetstiden på måndagarna till klockan 18. Kundcenter lägger upp ett ärende till kontoret som sen hör av sig till hyresgästen inom rimlig tid. Vi har tyvärr haft dålig historik på behandlingstiden tidigare men numera har vi bra rutiner kring vår återkoppling.

Hyresgästerna tror att det kan vara så att de inte får hjälp eftersom ni vill totalrenovera lägenheterna. Hur ställer du dig till det?

– Man ska självklart få hjälp som hyresgäst även om man väljer att inte skriva på renoveringsavtalet. Då blir det dock bara punktinsatser där problem uppstått och inte totalrenovering. Vi tvingar aldrig någon att skriva på avtalen, säger Maria Höglund.