Hyresförhandlingarna borde varit klara vid det här laget. Men världsläget har gjort det extra svårt för bolagen att komma överens om 2023 års hyreshöjningar för allmännyttan i Stockholms stad.

I november lämnade de kommunala bostadsbolagen förhandlingsbordet och skickade frågan vidare till tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommittén.

Tillsammans har Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem ungefär 77 000 hyresrätter.

Tvingas tillbaka till bordet

Nu har kommittén tagit beslutet att skjuta tillbaka frågan till parterna.

– Varje gång en förhandling strandar frånsäger man sig möjligheten att påverka lokalt. Vi ser det som en vinst för alla parter när förhandlingar sker mellan de som har lokal kännedom om förutsättningarna i de aktuella fastigheterna, säger Adam Hillawi, förhandlingsledare Hyresgästföreningen region Stockholm i ett pressmeddelande.

Stefan Sandberg är VD på Svenska Bostäder och inte alls lika positiv som Hyresgästföreningen. Han menar att mycket tid har gått förlorad nu när kommittén istället för att komma med en siffra, kommer med beskedet att parterna måste fortsätta förhandla.

Drar ut på tiden

– Nu drar det ut ytterligare på tiden och det är väldigt olyckligt, framför allt för våra hyresgäster men även för oss som bolag. Men nu måste de centrala parterna tillsammans med de lokala parterna snabbt komma fram till en överenskommelse, skriver han i ett mail till Mitt i.

Senast de satt vid bordet yrkade allmännyttan på 8,7 procent medan Hyresgästföreningen å sin sida kom med ett bud på ett genomsnitt på 2,8 procent.

Förhandlingarna återupptas fredagen den 20/1 13.00.