När Sollentunahem för drygt tio år sedan sålde kvarteret Traktören 5 (Malmvägen 18–24) skulle köparen ha ett långsiktigt ägande, men Wallenstam sålde vidare med mångmiljonvinst redan efter några år.

Den nya ägaren D. Carnegie & Co såldes till riskkapitalbolaget Blackstone 2016 och bytte namn till Hembla 2018. Blackstone fick kritik av en FN-rapportör 2019 och sålde samma år sina aktier i Hembla till Vonovia, ett gigantiskt tyskt bostadsbolag.

Enligt den lokala hyresgästföreningen, Turemalm, har turerna medfört en känsla av osäkerhet för hyresgästerna.

Dessutom har fastigheten skötts dåligt sedan Hembla tog över, enligt Hyresgästföreningen. Bland annat handlar det om problem med vattenläckor, kalla lägenheter och trasiga hissar som blir stående i veckor. Och många hyresgäster har klagat på att det är svårt att komma i kontakt med hyresvärden, och att området har ”förslummats”.

"Smutsigt och stökigt"

Enligt Hyresgästföreningen är det ”smutsigt och stökigt i källare, garage och trappuppgångar. Puts som på några ställen trillar från väggarna och golvlister som saknas. Problem med knarkförsäljning inom fastigheten, både inne och ute. Detta innebär att vi hyresgäster inte känner oss trygga utanför våra hem”.

Nu ska ytterligare fastigheter på Malmvägen säljas till en privat värd. Det handlar om Malmvägen 10–12 som tillsammans med lägenheter i Häggvik ingår i Sollentunafastigheter 3 som ägs av Sollentuna Stadshus AB.

För att undvika liknande problem som i Traktören 5 har Hyresgästföreningen skrivit brev där man uppmanar kommunen att inte sälja några fler lägenheter till Hembla.

Föreslår ett återköp

Dessutom vill Hyresgästföreningen att kommunen ska se om det finns möjlighet att köpa tillbaka Traktören 5 från Hembla och återta fastigheten i kommunal regi ”med tanke på att problemen uppstod efter Hemblas övertagande”.

Det är dock inte aktuellt förklarar Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande och styrelseordförande i Sollentuna Stadshus AB.

– Nej, det finns inga planer på att köpa tillbaka de fastigheterna, säger han.

När det gäller det andra önskemålet, att kommunen inta ska sälja till Hembla, är Henrik Thunes förhindrad att uttala sig förklarar han.

Säljs i ett stycke

– Vi är inne i en process där vi avyttrar nästa paket. Intressenter har fått lägga bud och jag får inte uttala mig om den processen som vi är inne i nu.

Klart är i alla fall att de cirka 450 lägenheterna i Sollentunafastigheter 3 kommer att säljas i ett stycke.

– Ja, vi ser ett värde i att en fastighetsägare har hela, det blir en seriösare ägare och det blir lättare att ha ett långsiktigt samarbete med kommunen, säger Henrik Thunes.

Apropå långsiktighet – hur ska ni säkerställa att köparen inte bara gör en snabb vinst så som Wallenstam gjorde med Traktören 5.

– Nu har vi en tydlig kravlista som vi har gått igenom i ägarbolaget Sollentuna stadshus AB.

Kraven handlar om just långsiktighet, berättar Henrik Thunes, men kommunen vill även att köparen ska arbeta aktivt med hållbarhet, bedriva ett eget trygghetsarbete, och delta i trygghetsarbete med Polisen, Sollentuna kommun, andra fastighetsägare och andra organisationer.

– Lever man inte upp till kraven så är man inte aktuell för att få köpa. Vi även vill ha en fastighetsägare som har funnits en tid tillbaka i samhället, så att det finns referenser, säger Henrik Thunes.

https://www.mitti.se/nyheter/lagenheter-saldes-for-739-miljoner-men-sollentunahem-far-inga-pengar/reptln!KRqU2yfzkEB2DNXJkh1fFA/