Om inte hyresgästerna köper lägenheterna så är det en "högst trolig utveckling" att Svenska Bostäder framöver säljer till privata fastighetsbolag med vinstintressen.

Ungefär så stod det på ett blad som delades ut i brevlådorna på Friherregatan i Hässelby gård. Avsändare var styrelsen i bostadsrättsföreningen som bildats i hopp om att få tillräckligt med fullmakter för att gå vidare med en ombildning av hyresrätterna till bostadsrätter.

Kallar det skrämselpropaganda

Skrämselpropaganda menar personer som Mitt i talat med. En av dem är Pia Hellgren som tidigare bott på adressen och nu har vänner kvar. Lars Dahlman har bott på adressen sedan 80-talet och stämmer in i den beskrivningen.

– Man menar att Svenska Bostäder skulle sälja om ombildning inte sker. Men jag har talat med Svenska Bostäder och så är inte fallet, säger Pia Hellgren.

Alexander Grivans, som är ordförande i bostadsrättsföreningen Tapetrabbaten 2 på Friherregatan, ger en annan bild av informationen de gått ut med.

– Det är en trolig utveckling med tanke på hur det sett ut historiskt när ombildningar inte gått igenom. Det blir en väg framåt för dem för att få in kapital för att kunna bygga nya bostäder, säger han och menar att man dessutom informerat sakligt om olika scenarion för bostädernas framtid.

Dömer ut

Enligt Svenska Bostäder har bara en försäljning skett till privata fastighetsbolag sedan 2006. För tio år sedan såldes 1 075 lägenheter i Bredäng och Kärrtorp till Primula. Av dessa hade 237 lägenheter varit aktuella för ombildning.

Men Svenska Bostäder ser ingen koppling mellan den uteblivna ombildningen och försäljningen till Primula.

Kommunikationschefen Jonas Elamson påpekar att 6 000 hyresgäster tackade nej till ombildning under perioden 2006-2014. Inte heller ser det ut att bli någon försäljning till privata bolag om ombildningen på Friherregatan inte går igenom.

– Vi har inget sådant uppdrag i dagsläget. Och det finns heller ingen sådan koppling att om inte ombildning sker, så ska vi sälja bostäderna till ett privat fastighetsbolag.

Enligt Alexander Grivans saknades i förra veckan mindre än tio fullmakter för att gå vidare mot en ombildning. I augusti måste de vara klara med insamlingen uppger han.