Andra och Tredje Långgatan

Den folkkära tillställningen har blivit ett sätt att inviga sommaren för många göteborgare och precis som tidigare år kommer Långgatorna fyllas av musik, dans, streetfood och festsugna.

Festivalen arrangeras helt ideellt, utan något vinstintresse eller sponsring. De som är med och ställer upp formar folkfesten som den folkrörelse det är.

– När Andra Långdagen tyvärr la ner ville jag absolut inte vara utan dans och musik som fyllde lången och invigde sommaren, helt gratis dessutom, säger Damon Navandi, grundare och arrangör av Hela dagen lång.

– Det ironiska är att allt startade på grund av min stora förkärlek till gatufestivaler. Fast nu står jag ju där nykter, ansvarsfull och dirigerar trafik i fulgul väst och ser på när traditionen fortsätter. Jag kan inte undvika att se det komiska i det, säger Damon och skrattar.

Samtidigt bär han på en oro att arrangemang och engagemang som detta sakta men säkert tynar bort. Och det blir mer och mer problematiskt att få till tillstånd för festivalen.

Hela dagen lång. Sveriges största gatufestival är tillbaka på första och andra lördag 3 juni.

Hela dagen lång. Sveriges största gatufestival är tillbaka på första och andra lördag 3 juni.

Pressbild

Men än så länge verkar törsten efter gatufestivalen alive and kicking. Här är den som önskar och känner sig manad välkommen att delta med olika mat- och dryckesstånd, loppisförsäljning, stand-up, dansarrangemang, DJ:s, sång, spex eller något helt annat, eget och unikt.

– Ett år hade vi ett gäng mellanstadieelever som satte upp fiskdamm och tjänade ihop till en klassresa, detta sida vid sida med ett rejv-tält, minst sagt succé. Sånt är underbart att vara med om, säger Damon Navandi.

Men frågan kvarstår; vem ska städa upp efterfesten på Långgatorna i år?

– Vi har ju tillstånd, så uppstädningen av hela evenemangsområdet kommer att ske i samarbete med kommunen, säger Damon Navandi.