Det var förra veckan som Uppsalapolisen gick ut med en efterlysning. Då hade de haft den beslagtagna kanonen i sitt förråd i över två år och nu sökte de ägaren.

Johan Wibom, sjunde generationens ägare på Hufvudsta Gård, tryckte på länken och hade svårt att tro vad han såg.

– Jag kollade flera gånger och tänkte "det där är vår kanon". När jag ringde polisen fick jag veta att de hade fått samtal från hela riket och från Danmark och Tyskland där folk gjort anspråk på kanonen. Men jag skickade in bildbevis, och sedan åkte jag och hämtade den. Jätteroligt!

Kanonen stals från gårdsplan på Hufvudsta gård 2016.

Nu ståtar återvändaren på kontoret i huvudbyggnaden.

– Den är helt oskadd. Men det är en tung pjäs – 50 kilo . Den måste ha rullats ned till en bil, säger Johan Wibom.

Han berättar att det är en så kallad salutkanon från Vaxholm.

– Min egen förfäder Axel Wibom var officer och arbetade en tid på Vaxholms kastell. Han inhandlade flera kanoner som prydnader. Den här har tändrör och allt, men jag har svårt att tro att den har använts i strid.

Ska den ut på gårdsplan nu igen?

– Nja, det är ju inte lika lätt att stjäla idag, med videobevakning och grindar. Men den får nog stå här inne, det blev ju en rikskändis av den!

För kanonstoryn med det lyckliga slutet har fått uppmärksamhet i många medier.

– Javisst, den har varit på nyheterna i tv och på förstasidor. Tre tidningar väntade på mig i Uppsala när jag hämtade den. Väldigt vad det blev stort intresse. Men så kan det väl vara med små solskenshistorier.