Husbåten som ligger och gungar nedanför Riddersvik ska nu forslas bort från platsen. Foto: Läsarbild

Husbåt på väg att vräkas vid Riddersvik

En husbåt som legat och skvalpat i vågorna nedanför Riddersvik sedan i vintras ska nu forslas bort. Samtidigt är sjöpolisen beredda på fler fall av bosättningar vid Stockholms vikar ju varmare det blir.

  • Publicerad 13:36, 22 apr 2021

Det är upp till de berörda om de vill ansöka om hjälp

Husbåten lade till i mitten av januari och ligger där än.

I slutet av januari lämnade exploateringskontoret in en ansökan till Kronofogden om att vräka husbåten och den 12 mars beslutades det att båten skulle tas bort. Något som väntas ske inom den närmaste tiden.

Lappat info

Staden har utan framgång gjort tillsynsbesök för att försöka ta reda på vilka personerna på båten är. Man har lappat information om att husbåten måste flyttas.

Begagnade båtar som används som bostad för hemlösa blev allmänt känt under de tiotal år som pirathamnen på Södermalm fanns.

Husbåten som ligger och gungar nedanför Riddersvik ska nu forslas bort från platsen. Foto: Läsarbild

Den revs 2019 och sedan dess har grupper av bebodda båtar i perioder i stället dykt upp vid Bällstaviken, Ulvsundasjön, Blackeberg och Kärsön.

Socialtjänsten erbjuder hjälp

Vid Riddersvik handlar det bara om en husbåt, men exploateringskontoret anser att den utgör ett stort problem för miljön.

Lisa Wallin, enhetschef för avdelningen för försörjningsstöd i Hässelby-Vällingby, säger att man alltid försöker komma i kontakt med de berörda.

– Sedan är det upp till dem om de vill ansöka om hjälp, som ekonomiskt bistånd eller en plats på härbärge eller akutboende, säger hon.

Används som fristad

Sjöpolisen har varit starkt kritiska mot pirathamnar tidigare. Man hävdar att det finns en uppenbar risk att det börjar brinna ombord, men enligt inspektör Monica Östgren kommer de olovliga bosättningarna troligen bara öka.

Husbåten som ligger och gungar nedanför Riddersvik ska nu forslas bort från platsen. Foto: Läsarbild

– Så blir det ju närmare sommaren vi kommer. Det handlar om övergivna båtar som personerna hittar och använder som en fristad, säger hon.

"Kan inte ta båtarna"

Emir Gazibegovic, operativ samordnare på Vällingbypolisen, hävdar att polisen bara flyttar runt på fenomenet.

– Vi kan inte ta båtarna från personerna. Det är hemlösa och missbrukare som bor på fallfärdiga, knappt flytande ruckel. De hittar bara en annan vik och detta är inget vi kan jobba bort fullständigt, säger han.

Olovlig båthamn växer fram i Blackeberg – igen

Att det tar sådan tid för Kronofogden att avlägsna båtarna beror på att alla papper först ska in, sedan ska personerna på båten delges, och till sist ska en entreprenör som forslar bort båtarna upphandlas och den upphandlingen kan överklagas.

Båtägare i Bromma slår tillbaka mot pirathamnsrykte

Olovliga bosättningar till sjöss i västerort

I september 2019 upptäckte sjöpolisen att en pirathamn hade bildats vid Ulvsundasjön nedanför Minneberg. Detta efter att de boende vid pirathamnen vid Årstaviken på Södermalm blivit vräkta efter att man olovligen hade förtöjt båtar i tio års tid i viken.

Pirathamnen vid Minneberg avlägsnades i januari 2020, men samma månad upptäcktes en ny olovlig båthamn nedanför Ljunglöfska slottet vid Blackeberg. Den avlägsnades i juni, men en tid senare kom båtarna tillbaka. I vintras avlägsnades båtarna på nytt. I maj 2020 upptäcktes även en olovlig båthamn vid Ekesiöös gamla lokaler i Johannesfred.

Visa merVisa mindre