Husbåten lade till i mitten av januari och ligger där än.

I slutet av januari lämnade exploateringskontoret in en ansökan till Kronofogden om att vräka husbåten och den 12 mars beslutades det att båten skulle tas bort. Något som väntas ske inom den närmaste tiden.

Lappat info

Staden har utan framgång gjort tillsynsbesök för att försöka ta reda på vilka personerna på båten är. Man har lappat information om att husbåten måste flyttas.

Begagnade båtar som används som bostad för hemlösa blev allmänt känt under de tiotal år som pirathamnen på Södermalm fanns.

Den revs 2019 och sedan dess har grupper av bebodda båtar i perioder i stället dykt upp vid Bällstaviken, Ulvsundasjön, Blackeberg och Kärsön.

Socialtjänsten erbjuder hjälp

Vid Riddersvik handlar det bara om en husbåt, men exploateringskontoret anser att den utgör ett stort problem för miljön.

Lisa Wallin, enhetschef för avdelningen för försörjningsstöd i Hässelby-Vällingby, säger att man alltid försöker komma i kontakt med de berörda.

– Sedan är det upp till dem om de vill ansöka om hjälp, som ekonomiskt bistånd eller en plats på härbärge eller akutboende, säger hon.

Används som fristad

Sjöpolisen har varit starkt kritiska mot pirathamnar tidigare. Man hävdar att det finns en uppenbar risk att det börjar brinna ombord, men enligt inspektör Monica Östgren kommer de olovliga bosättningarna troligen bara öka.

– Så blir det ju närmare sommaren vi kommer. Det handlar om övergivna båtar som personerna hittar och använder som en fristad, säger hon.

"Kan inte ta båtarna"

Emir Gazibegovic, operativ samordnare på Vällingbypolisen, hävdar att polisen bara flyttar runt på fenomenet.

– Vi kan inte ta båtarna från personerna. Det är hemlösa och missbrukare som bor på fallfärdiga, knappt flytande ruckel. De hittar bara en annan vik och detta är inget vi kan jobba bort fullständigt, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/olovlig-bathamn-vaxer-fram-i-blackeberg-igen/reptks!pFeSZ2vZO6Dnez1scLdnmA/

Att det tar sådan tid för Kronofogden att avlägsna båtarna beror på att alla papper först ska in, sedan ska personerna på båten delges, och till sist ska en entreprenör som forslar bort båtarna upphandlas och den upphandlingen kan överklagas.

https://www.mitti.se/nyheter/batagare-i-bromma-slar-tillbaka-mot-pirathamnsrykte/repsit!KHRicmVLpMmgGFA6yMd9Cw/