Ett hus på Hornsgatan står tomt. Mitt i bestämde sig för att ta reda på varför. Foto: Victor Malmcrona

Hus på Söder har stått tomt i ett och ett halvt år

Hyresgästerna lyser med sin frånvaro i det nedsläckta huset på Hornsgatan 65. Tidigare planer på lyxrenovering gick i stöpet så huset har stått tomt i över ett år. Nu ska huset ändå renoveras. "Men det blir ingen extravagans" säger nya värden Akelius.

  • Publicerad 06:30, 29 mar 2021

I bottenplan ligger klädbutiken Herr Judit och Café Giffi. Men fönstren till lägenheterna ovan gapar tomma. Fastigheten på Hornsgatan har varit utan boende i ett och ett halvt år.

Den privata hyresvärd som tidigare ägde huset hade storslagna planer. Lägenheterna skulle styckas upp och lyxrenoveras.

Boende motsatte sig upprustningen. Det, kombinerat med att man i planerna inte tagit hänsyn till att huset är grönklassat av stadsmuseet, satte stopp för upprustningen.

– Men det var många års kamp för att inte få det lyxrenoverat, berättar en tidigare boende, som vill vara anonym.

2018 köptes istället huset av fastighetsbolaget Akelius. Redan då var det hög vakans i huset, menar Sofia Aasvold, Skandinavienchef på Akelius.

– Och när folk flyttade ut tog vi inte in nya hyresgäster, säger hon.

Anledningen var att huset trots allt var i stort behov av renovering. Sista åren rann till exempel vattnet brunt ur kranarna, berättar den tidigare hyresgästen.

Flyttats ut

Att ingen idag bor i Mullvaden beror alltså på att fastigheten ska totalrenoveras. Från början var planen att den skulle vara klar vid det här laget. Så blev det inte, eftersom fler utredningar än väntat behövde göras.

– Fastigheten är väldigt nedgången. Bland annat fann fann vi att huset är grundlagt på pålar, vilket krävde en större utredning av grunden, säger Sofia Aasvold.

Största anledningen till förseningen beror dock på pandemin, eftersom många investeringsprojekt bromsades på grund av den, menar Sofia Aasvold.

Nu rör det på sig i processen igen. Förutsättningarna för renoveringen har utretts och en förstudie har gjorts. Snart drar projekteringen igång.

– Vi tänker oss ingen extravagans. Som företag har vi börjat tänka mer hållbart. Vi vill få upp lägenheterna till dagens krav på bostäder. När vi är klara behöver vi förhoppningsvis inte göra några större insatser på 40 år framåt, säger Sofia Aasvold.

Ambitionen är att renoveringen kan starta hösten 2021, och den räknas ta ett år. Sedan ska de evakuerade hyresgästerna välkomnas åter.