Mitt i har under våren berättat om problemen med kylan och ventilationen som personalen på gården larmat om under fem-sex år. Först våren 2021 fick Hundra74an akut stänga för att felen skulle åtgärdas på riktigt efter att mätningar visat tecken på fukt och mögelsporer.

Stadens hantering av fritidsgården uppmärksammades först av politiska oppositionen (M, MP och KD) som var starkt kritiska och krävde svar på hur detta hade kunnat ske.

Nu har kultur- och fritidsförvaltningen gjort en utredning och svarar att förvaltningen har anmält felen med lokalen till fastighetsägarna under flera år och därmed fullgjort sin del av ansvaret för arbetsmiljön. Samtidigt skriver förvaltningen att man borde ha ställt tydligare krav på fastighetsägare att följa upp felen.

Tar lärdom

Kommunalrådet Johan Storåkers (L) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden tycker det är bra att det har gjorts en grundlig utredning. När problemen med arbetsmiljön uppdagades i våras sa han att fanns anledning att ifrågasätta om staden tagit tillräckligt arbetsgivaransvar.

– Det finns fortfarande anledning att ifrågasätta det, säger Johan Storåkers och fortsätter:

– Jag ser mycket allvarligt på situationen och vi får ta lärdom av det här. En sak är att vi måste stärka kommunikationen om arbetsmiljöfrågor mellan tjänstemännen och politiken.

Fukt i en skrubb

Utredningarna som har gjorts under våren visar att det varit fuktskador och mögel i en städskrubb. Dålig ventilation är det som har gjort lokalerna för kalla. Den renovering som gjorts under våren 2021 anses dock vara tillräcklig för att Hundra74an ska kunna öppna igen till hösten i samma lokaler.

"Innan öppning kommer nya mätningar göras för att säkerställa att problemen inte kvarstår.", skriver Johan Malmgren, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i ett mejl till Mitt i.

De med problem hjälps

Oppositionen vill att alla anställda och besökare ska få gå på hälsokontroll. Styret och förvaltningen tycker att det räcker att erbjuda detta till de som eventuellt har fått problem med hälsan efter att ha varit på Hundra74an.

– Vi är öppna för att de som har symptom erbjuds hjälp genom hälsokontroller, säger Johan Storåkers.

När det gäller att informera om vad som hänt på gården vill styret gå ut med bred information på till exempel på stadens hemsida eller med hjälp av skolan.

– Det gäller att hitta alla personer och grupper som är berörda och det är inte helt enkelt. Då får man säkert titta på information i skolan, informera inom fritidsverksamheten och allmänt i närområdet. Men det får förvaltningen i detalj gå vidare med, säger Johan Storåkers.

Rekrytering pågår

En större del av personalen på fritidsgården i Rissne har slutat under våren vilket enligt personal som Mitt i talat med beror på den omorganisation som förvaltningen sjösatt för fritidsgårdarna i staden.

Hundra74an kommer till hösten att bemannas av både fritidsledare, fältsekreterare och kuratorer, enligt Johan Malmgren som skriver det nu pågår rekrytering till hela den nya enheten Fritid Sundbyberg.