Stängt. Kultur- och fritidsförvaltningen ska tillsammans med Lokalfastigheter AB Sundbyberg ta fram ny rutiner för att undvika att långvariga problem som på Hundra74an uppstår igen. Foto: Åsa Sommarström

Hundra74an öppnar igen i höst

Efter problemen med arbetsmiljön kommer fritidsgården Hundra74an i Rissne att öppna igen till hösten – endast tidigare anställda eller besökare på gården som har problem med hälsan får hälsokontroller.

  • Publicerad 09:46, 29 jun 2021

Mitt i har under våren berättat om problemen med kylan och ventilationen som personalen på gården larmat om under fem-sex år. Först våren 2021 fick Hundra74an akut stänga för att felen skulle åtgärdas på riktigt efter att mätningar visat tecken på fukt och mögelsporer.

Stadens hantering av fritidsgården uppmärksammades först av politiska oppositionen (M, MP och KD) som var starkt kritiska och krävde svar på hur detta hade kunnat ske.

Nu har kultur- och fritidsförvaltningen gjort en utredning och svarar att förvaltningen har anmält felen med lokalen till fastighetsägarna under flera år och därmed fullgjort sin del av ansvaret för arbetsmiljön. Samtidigt skriver förvaltningen att man borde ha ställt tydligare krav på fastighetsägare att följa upp felen.

Tar lärdom

Kommunalrådet Johan Storåkers (L) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden tycker det är bra att det har gjorts en grundlig utredning. När problemen med arbetsmiljön uppdagades i våras sa han att fanns anledning att ifrågasätta om staden tagit tillräckligt arbetsgivaransvar.

– Det finns fortfarande anledning att ifrågasätta det, säger Johan Storåkers och fortsätter:

– Jag ser mycket allvarligt på situationen och vi får ta lärdom av det här. En sak är att vi måste stärka kommunikationen om arbetsmiljöfrågor mellan tjänstemännen och politiken.

Fukt i en skrubb

Utredningarna som har gjorts under våren visar att det varit fuktskador och mögel i en städskrubb. Dålig ventilation är det som har gjort lokalerna för kalla. Den renovering som gjorts under våren 2021 anses dock vara tillräcklig för att Hundra74an ska kunna öppna igen till hösten i samma lokaler.

"Innan öppning kommer nya mätningar göras för att säkerställa att problemen inte kvarstår.", skriver Johan Malmgren, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i ett mejl till Mitt i.

De med problem hjälps

Oppositionen vill att alla anställda och besökare ska få gå på hälsokontroll. Styret och förvaltningen tycker att det räcker att erbjuda detta till de som eventuellt har fått problem med hälsan efter att ha varit på Hundra74an.

– Vi är öppna för att de som har symptom erbjuds hjälp genom hälsokontroller, säger Johan Storåkers.

Ute. Det pågår nu fritidsaktiviteter vid Rissne IP under sommaren som Passa Vidare och kvällsfotbollen som drivs av SIK med stöd av staden. Foto: Anders Ekström

När det gäller att informera om vad som hänt på gården vill styret gå ut med bred information på till exempel på stadens hemsida eller med hjälp av skolan.

– Det gäller att hitta alla personer och grupper som är berörda och det är inte helt enkelt. Då får man säkert titta på information i skolan, informera inom fritidsverksamheten och allmänt i närområdet. Men det får förvaltningen i detalj gå vidare med, säger Johan Storåkers.

Rekrytering pågår

En större del av personalen på fritidsgården i Rissne har slutat under våren vilket enligt personal som Mitt i talat med beror på den omorganisation som förvaltningen sjösatt för fritidsgårdarna i staden.

Hundra74an kommer till hösten att bemannas av både fritidsledare, fältsekreterare och kuratorer, enligt Johan Malmgren som skriver det nu pågår rekrytering till hela den nya enheten Fritid Sundbyberg.

"Vi ska fortsätta att ha en fritidsgård i Rissne en och bred fritidsverksamhet", säger kommunalrådet Johan Storåkers (L). Foto: Leif Oldenburg

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Olivia hedrar sin avlidna mamma med turnering

Nyheter I helgen hålls Maja Memorial på Veddestavallen I helgen anordnas fotbollsturneringen "Maja Memorial" på Veddestavallen i Järfälla. Bakom turneringen står Bele Barkarby-målvakten och Sundbybergsbon Olivia Waller som vill hedra sin mamma som gick...torsdag 5/8 19:00

BILDEXTRA: De har Solnas och Sundbybergs vackraste balkonger

Nyheter Tävling. Jämn kamp när finaste balkongen skulle utses – stort tack för alla bidrag! Blommor, odling, snygg belysning eller kanske magisk utsikt? Hur ser det ut på din balkong – det ville vi veta, så vi bad er skicka in bilder på era balkonger i Solna och Sundbyberg. Och bilderna...onsdag 4/8 5:00

Efter butiksdöden – Så ska stan förbli levande

Nyheter Förebild: Hökarängen vände från vakanser till vimmel I en levande stad behövs det levande bottenvåningar. Men när tusentals butiker försvinner måste länets fastighets­ägare tänka om för att kunna fylla sina lokaler med något annat. "Brun papp i...lördag 31/7 5:00