Det är exakt 100 år sedan Muskö skola slog upp sina portar för första gången. Den lilla skolan mitt i skärgården har överlevt både lågkonjunkturer, skolreformer och tekniksprång – och står fortfarande kvar som ett nav i bygden. Nu förbereds ett jubileum för att fira skolans historia.
– Jag upplever att det finns ett stort värde i att skolan finns och lever i skärgården, säger skolans rektor Magnus Andersson.
Det var den 1 juli 1923 som det gemensamma kyrko- och skolrådet i Västerhaninge tog beslutet att Muskö behövde en ny skola. Det gamla skolhuset ansågs uttjänt, och efter påtryckningar från folkskoleinspektören beslutades det att bygga ett modernt skolhus med slöjdsal, lärosalar och bostad för småskolelärarinnan.
Hög kommunalskatt efter skolbygget
Bygget kom i gång snabbt. Ritningarna togs fram av arkitekten John Åkerlund, och platsen valdes ut strax söder om prästgården. Byggmästaren Otto Eriksson från Tungelsta fick ansvaret för uppförandet, och med hjälp av rallare, snickare och hästtransporter från Mickrums brygga tog skolan form under 1924.
Den totala byggkostnaden landade på 35 000 kronor – en oväntat hög summa som ledde till att Muskö under en period hade länets högsta kommunalskatt. Den 15 februari 1925 var det dags för invigning.
Rektor Magnus Andersson tycker att Muskö skola utgör en viktig del för en levande skärgård.
Haninge kommun
Firande för hela bygden
Ett sekel senare har mycket förändrats, men Muskö skola står kvar. Skolan har åldersintegrerad undervisning. De 29 eleverna är uppdelade i undervisningsklasserna F-3 och 4-6. På skolan finns två stationerade lärare samt fritidspersonal. Lärare inom exempelvis idrott och musik arbetar på fler av skärgårdens skolor och åker därför mellan dem.
– Små skolor skapar andra möjligheter. Alla känner alla och barnen blir sedda på ett annat sätt, säger Magnus Andersson.
Flera jubileumsaktiviteter planeras för att uppmärksamma skolans 100-årsjubileum. Förhoppningen är att elever, lärare och ortsbor ska känna sig delaktiga.
– Vi ska fira den 11 juni i samband med skolavslutningen. Vi kommer uppmärksamma det genom olika aktiviteter och så kommer vi koppla in det historiska perspektivet, säger Magnus Andersson.