MATHOLMEN. Det finns flera matproducenter runt om i stadsdelen. Foto: Per Brandt

Hugg in – här är ditt Matholmen med lokalproducerat käk!

Marmelad på Norr Mälarstrands maskrosor, nyrostat kaffe från Svarvargatan och glass från Pipersgatan. Intresset för närproducerat och lokalodlat ökar och lär bestå enligt experten.

  • Publicerad 10:17, 23 sep 2021

Den ekologiskt brukade jordbruksmarken minskar enligt Jordbruksverket och försäljningssiffrorna pekar nedåt enligt Ekoweb. Samtidigt bubblar intresset för en annan trend – närproducerat.

Enligt Lena Åsheim, branschrådets ordförande LRF Lokal mat och dryck, beror det på nya vanor under pandemin som hon tror kommer att vara kvar.

– Man lagar mer mat och lägger mer vikt på kvalitén och när man är mer hemma upptäcker man det som finns nära. Det finns fantastiska grejer som engagerade människor lägger sin själ på att odla eller producera.

Populära bagerier

På Kungsholmen finns många populära bagerier som bakar eget bröd och bakverk. Den nystartade Rekoringen har också gjort succé, där kan man handla direkt från matproducenter från Stockholmsområdet. För den som vill ha mer hyperlokalt producerat och odlat på ön finns även det att hitta.

Under DN-skrapan har det tidigare odlats örter och sallader i stor skala, men bolaget Swegreen satsar nu på att istället utveckla och sälja själva odlingstekniken till butiker, bland annat till Ica Maxi i Solna.

Närhet till Mälaröarna

Enligt Lena Åsheim måste även innerstan blicka utåt landet för att öka andelen lokala produkter. Hon lyfter bland annat närheten till Mälaröarna för Kungsholmens del.

– Det är landet som ligger nära och skulle kunna bli en bra samverkan. Där finns många råvaruproducenter som skulle kunna kommersialisera genom större nätverk.

Kafferostare. Ing-Marie och Andy Jönsson på Café Rialto märkte att allt fler Kungsholmsbor ville köpa med sig kaffe hem.

Andy och Ing-Marie rostar Kungsholmens kaffe

Andy och Ing-Marie Jönsson har drivit Café Rialto på Svarvargatan sedan 2002, men för ett par år sedan startade de även Kungsholmens kafferosteri. Till en början i mindre skala för espresso, men suget på mer blev så stort att de köpte in en större trumrost förra året.

Nu produceras olika sorters kaffe, både för kafégästerna och kaffekonnässörer att ta med hem.

– Det var så tråkigt att säga nej till de som ville köpa med sig kaffet hem så trots att det var corona så tänkte vi att ”nu jäklar”. Det är superkul att jobba med och jättemånga är intresserade , säger Andy.

Kaffebönorna kommer från utvalda, rättvisemärkta gårdar, där duon kan följa väg från varje bonde, som oftast handplockat bönorna. Sedan testar de sedan sig fram till olika varianter. All information trycks sedan på förpackningarna.

– Det är inget fel på vanligt kaffe, men man märker verkligen skillnad när man gör det från grunden. Det är en annan känsla, säger Ing-Marie.

Nuvarande rosten tar cirka tre kilo åt gången.

– Det är ingen stor maskin. Men det är det som är tjusningen också. Att vi ägnar tid och kärlek åt den rosten som är, säger Andy.

Visa merVisa mindre

Marmeladmakare. Katarina Nyman gör bland annat saft och marmelad av fläder och maskrosor från Kungsholmen. Foto: Per Brandt

Katarina gör marmelad av Norr Mälarstrands maskrosor

Pandemin tvingade kläddesignern Katarina Nyman, som driver butik på Hantverkargatan 47, och dessutom en rent a chef verksamhet för lyxiga middagar hemma, att tänka nytt. Hon inledde ett samarbete med lokalgrannen, glutenfria bageri Happy Atelier, där hon fick låna en köksdel. Sedan dess produceras det matlådor, men även olika sorters sylt, müsli, marmelader, saft som säljs i bageriet eller via Katarinas sajt. Lokalproducerat och odlat, då Katarina får exempelvis äpplen eller pioner till saft från vänners trädgårdar – men mycket även hyperlokalodlat.

– Jag brukar plocka fläderblommor här till min flädersaft, den går som smör. Jag gör även en marmelad på maskrosor som jag har plockat på Norr Mälarstrand. Det var så mycket maskrosor på försommaren och många som undrade vad jag höll på med, ha ha. Men den är sjukt god till ostbrickan och verkligen närodlat så det förslår, säger Katarina.

Hon har märkt av ett ökat intresse för lokalproducerat och närodlat.

– Verkligen. När jag säger att det är hemmagjort och vet exakt vad det är i och var det kommer ifrån så handlas det mer. Många tycker att det är mysigare att köpa en sylt av mig som inte håller så länge än en som det är en massa artificiella ämnen och mängder av socker i.

Visa merVisa mindre

Glassnördar. Tommy och Valter Westman producerar mängder med glass på Pipersgatan. Foto: Per Brandt

Glassigt på Pipersgatan

På Kungsholmens glassfabriks lokaler har det gjorts glass i 100 år varav de senaste 16 under Tommy Westmans regi. Nu driver han det tillsammans med sönerna Valter och Ivan. Så här års produceras omkring 150 liter glass varje dag.

– Det har gått bra under corona, men vi har ju många stammisar och många här känner igen mig. Alla har no varit här någon gång, säger Tommy.

Förutom att göra själva glassen själva försöker de även fixa egna råvaror. Hjortron från Tommys mamma, röda vinbär eller äpplen som de plockar.

Många som bor på Kungsholmen är också måna om att det ska vara så närproducerat som möjligt, enligt Tommy.

– Fläder har vi plockat här på Kungsholmen tidigare. Vi bakar brownies, rostar pecannötterna och steker äpplen till glassen. Det är så lokalt som möjligt, allt ner på minsta möjliga nivå vill vi göra själva. Vi gör glass på allt.

Visa merVisa mindre

BÄRS. Mikael Nyman driver mikrobryggeri på Lilla Essingen. Foto: Jannie Flodman/arkivbild

Mikael brygger öl på Lilla Essingen

Mikael Nyman gick från en bryggsats i köket till stora jästankar och en egen ölkran på lokala restaurangen Essinge tapas. Den går ofta varm med kall Essingen IPA från Lilla Hopsingen Brewery.

- Det har nästan gått bättre under corona, det är många stammisar som kommer dit för att de gillar ölen och som hjälpt till att stötta, men även nya gäster.

Än så länge är det på restauranger som man kan dricka hans öl, men planen är att börja tappa upp på flaskor och ta sig in på de lokala Systembolagen.

- Då blir det lite lättare att komma ut till andra kunder, att kunna sälja direkt till privatpersoner.

Visa merVisa mindre

Ett axplock av fler matproducenter

Några fler exempel på hyperlokala matproducenter. Tips på fler? Maila kungsholmen@mitti.se

Bröd, bullar och bakverk

Ett axplock. Norra Strandbageriet, Håga Tårtcompani & bageri, Pesso Bageri, Petite France, Les Petit Boudins, Konditori Genuin, Lilla Mamsens bageri, Bageriet Bulleboden

Öl

Restaurang China på Arbetargatan har eget mikrobryggeri

Glass

Gelateria Italiana, Fryst, Pure Paletas

Frukt och grönt

Fruktaffären på Hantverkargatan har mycket från små lokala odlare

Visa merVisa mindre