Den ekologiskt brukade jordbruksmarken minskar enligt Jordbruksverket och försäljningssiffrorna pekar nedåt enligt Ekoweb. Samtidigt bubblar intresset för en annan trend – närproducerat.

Enligt Lena Åsheim, branschrådets ordförande LRF Lokal mat och dryck, beror det på nya vanor under pandemin som hon tror kommer att vara kvar.

– Man lagar mer mat och lägger mer vikt på kvalitén och när man är mer hemma upptäcker man det som finns nära. Det finns fantastiska grejer som engagerade människor lägger sin själ på att odla eller producera.

Populära bagerier

På Kungsholmen finns många populära bagerier som bakar eget bröd och bakverk. Den nystartade Rekoringen har också gjort succé, där kan man handla direkt från matproducenter från Stockholmsområdet. För den som vill ha mer hyperlokalt producerat och odlat på ön finns även det att hitta.

Under DN-skrapan har det tidigare odlats örter och sallader i stor skala, men bolaget Swegreen satsar nu på att istället utveckla och sälja själva odlingstekniken till butiker, bland annat till Ica Maxi i Solna.

Närhet till Mälaröarna

Enligt Lena Åsheim måste även innerstan blicka utåt landet för att öka andelen lokala produkter. Hon lyfter bland annat närheten till Mälaröarna för Kungsholmens del.

– Det är landet som ligger nära och skulle kunna bli en bra samverkan. Där finns många råvaruproducenter som skulle kunna kommersialisera genom större nätverk.