Huddinges HK:s damlag fick sätta på sig guldhattarna i lördags. Inför fullsatta läktare vann de med 33-17 mot Umeå och det är därmed klart att de är seriesegrare och går upp i allsvenskan nästa år.

– Det var väldigt kul och skönt att det gick vägen. Vi har ju lite grann förväntat oss det här så det är också en lättnad när det är klart. Jag är stolt över det tjejerna och ledarna har gjort. Nu ska vi fira det här en stund och sedan är det snabbt in i verkligheten igen med jobb inför det som komma skall, säger Patrik Svarvén, sportchef i Huddinge HK.

Att gå upp i allsvenskan är ett mål som de jobbar aktivt för att nå de senaste tre åren.

– Då låg vi i division 2 och första året kunde vi inte gå upp eftersom serien stängdes på grund av pandemin. Förra året gick vi upp i 1:an och nu räknar vi med ett par år i allsvenskan. Sedan hoppas vi att vi går upp i elitserien, säger Patrik Svarvén.

Vad är då hemligheten bakom den här framgångssagan?

– I grund och botten handlar det om att vi haft en väldigt bred och bra ungdomsverksamhet. Vi har haft många väldigt duktiga tjejer i rätt ålder. Vi har haft många årgångar efter varandra som är starka med duktiga spelare.

Huddinnge HK vann med 33-17 mot Umeå.  Sol Karlsson är en av dem som redan skrivit kontrakt för allsvenskan.

Huddinnge HK vann med 33-17 mot Umeå. Sol Karlsson är en av dem som redan skrivit kontrakt för allsvenskan.

Johan Kaving

Kan ha framtid i landslaget

Huddinge HK har gjort resan med egna spelare och har satsat på att rekrytera bra ledare.

– För att de här spelarna ska fortsätta ha en bra utveckling krävs att vi går upp i seriesystemet. Vi måste det för att våra ungdomar ska vara kvar i Huddinge och spela handboll och inte behöva flytta ut i landet för att få utmaningar, säger Patrik Svarvén.

På herrsidan ligger man steget efter.

– Vi har inte haft samma rekryteringsunderlag på killsidan. I flera årgångar har vi inte ens haft ett lag, det har inte funnits underlag. Men nu är samma satsning på gång på killarna i de yngre åldrarna.

Inte sedan säsongen 1990-1991 har Huddinge haft ett lag som spelar i allsvenskan.

Vad innebär det här för klubben?

– Framför allt att vi kommer kunna behålla alla spelare. Vi kan lova dem en fortsatt bra utveckling, att de blir utmanade där de är handbollsmässigt. På sikt tror jag att flera av spelarna kan spela i landslaget, flera är redan med i ungdomslandslaget.

Flera spelare har redan skrivit på för två säsongers spel med i Huddinge HK Dam A.

– Jag är extremt taggad på att få fortsätta vara en del av det här laget och det ska bli spännande att ta sig an nya utmaningar som väntar framöver, säger spelaren Isa Ljungholm.

Johan Kaving