Anna och Alexander Lindhe, båda 31, med Luna, Kynäs

– Vi fryser hemma, haha. Nämen, skämt åsido, vi har sänkt temperaturen hemma och tagit på oss tofflor och extra tröjor, säger Anna.

– Vi har experimenterat, någon morgon var det 13 grader, nu är vi väl uppe på 17-18 grader. Men vi har en kamin också, säger Alexander.

Paret har en okej buffert vilket gör att de känner sig lugna.

– Om det ska vara så här tills vidare hade vi kanske sett över takrenoveringen tidigare och installerat solceller, men än så länge känns det inte som någon brådska, säger Anna.

Angie Gray

Birgitta Warberg, 79, och Bengt Olsson, 75, Segeltorp

– Vi har bott länge i vår hus och har låg boendekostnad. Pensionen räcker och man kan till och med köpa en liten flaska mousserande då och då. Vi band elavtalet för något år sedan, så än är inte elräkningen något som man får hjärtklappning för. Vi har ingen bil, det är sätt att inte ha för höga utgifter. Men matpriserna har gått upp mycket. Slutsumman blir mycket högre trots att man inte handlar mer än vanligt. Vi har aldrig slängt mat, det är inget nytt. Någon gång i veckan eller var fjortonde dag har vi buffé från frysen. Då tittar vi efter vad har vi och vad kan vi göra av det. Det bygger på ett helt livs erfarenhet. Många yngre som är vana att äta ute måste kanske vänja sig vid ett helt nytt tänkande, säger Birgitta.

Angie Gray

Gunilla Höglund, 79, Fullersta

– Vi sålde vårt hus för några år sedan, så vi har inga lån. Men matpriserna påverkar. Jag väljer bort saker i dag. Det kan vara kul att ha lite rom hemma i frysen, men det har jag inte nu. Och kostar paprikan 67 kronor kilot köper jag inte det. Sånt som man ibland slarvköper gör jag inte i dag. Vi slänger ingen mat. Vi brukar har tapasmiddag, då tar vi från små byttor, det som blivit över. Man piffar upp det lite.

Angie Gray

Ursula, 56, Huddinge C

– Man känner sig fattig. Jag bor i lägenhet, men elkostnaden ökade med 800 kronor bara på en månad. Priset på flera matvaror har fördubblats. Jag köper lite mindre och försöker låta bli att göra impulsköp. Men vi har inte slutat att gå ut och äta. Det är det enda man kan göra för att njuta av livet, man måste också ha lite kul. Men jag hade hoppats att regeringen skulle göra något, till exempel minska skatten på mat som de har gjort i Spanien.

Angie Gray

Faris Odzak, 36, Visättra

– Det är väldigt mycket man har hemma i frysen och i skafferiet. Det jag försöker göra nu i januari är att vara lite kreativ. Jag googlar olika ingredienser och så får jag ett recept av det. Sedan får man bita ihop och inte shoppa så mycket, utan betala räkningar och handla mat och hålla sig till det. Jag jobbar i Skärholmen, nu i januari cyklar jag till jobbet i stället för att köpa månadskort för 900 kronor. Jag tror att sådana här månader kan vara bra också, man skaffar sig nya vanor för resten av året.