På Fruängens bollplan tränar fotbollsklubben KIF Söderort. Men frågan är hur länge de kan fortsätta med det. Fotbollsplanen saknar nämligen belysning.

Klubben har träningstid till klockan 19 men vid 18-tiden har mörkret redan lagt sig som ett täcke över konstgräsplanen.

– Utan belysning är det svårt att träna. Målet, bollen och spelarna går bara inte att se, säger spelaren Jonatan Paluszkiewicz.

– Vi får inte den träning vi behöver. Man ser inte bollen på marken, säger spelaren Delina Mekonen.

Klubbens yngsta spelare är födda -16 och de äldsta -06. Nu hinner bara de yngre spelarna träna innan det blir för mörkt.

–  Vi har dragit tillbaka träningstiden varje vecka med en kvart åt gången. Och vi får köra kortare träningar eftersom tränarna inte kan komma på plats så tidigt på kvällen, säger ledaren Linus Nieminen.

"Det går inte längre"

Klubben har länge önskat att få belysning på bollplanen. De har tränat på planen sedan våren 2020 och förra hösten gick det inte att träna där alls. I år har de förutom att förskjuta träningar även testat med bygglampor, men den idéen är skrotad eftersom spelarna bländas.

Ordförande Johannes Möller tränar klubbens P08-lag.

– Vi har valt att sluta gå hit för det går inte längre. Vi kämpade på till slutet och laget låg etta i våran serie, de tränade tre gånger i veckan och allt såg jättebra ut. Men nu när vi bara kunnat träna halvdant har kulturen i laget blivit mer lallig. Så nu ligger vi fyra, säger han.

Eftersom det inte finns någon annan fotbollsplan att tillgå får spelarna gå ut och jogga i stället.

Projektet växte

I ett mejl till Mitt i skriver idrottsförvaltningen att en beställning på lampor gjordes redan 2019 och att de skulle komma upp sommaren 2020. Men det blev det grus i maskineriet på grund av att projektet växte, berättar Linda Laine, pressansvarig vid fastighetskontoret.

– Först var det bara ett belysningsprojekt men sedan tillkom ett bygge av omklädningsrum. Det kräver större investeringar, nya beslut och en förändrad bygglovsansökan. Men nu har vi delat upp ansökan i två delar för att kunna snabba på belysningsdelen, säger hon.

Ändå kommer belysningen att dröja. Den ska monteras upp under 2022, men om det blir under våren eller hösten kan Linde Laine inte ge besked om.

Mälarhöjdens IP fick lampor

KIF Söderort ifrågasätter den långsamma processen. Det gick betydligt mycket snabbare för Mälarhöjdens IP att få belysning vid entrén och längs en ny gång- och cykelväg mot Fruängen centrum. Det sattes upp efter önskemål från Fruängsbor under en trygghetsvandring i våras, med politiker och tjänstepersoner från stadsdelsförvaltningen. Efter sommaren var belysningen på plats.

– Hur kunde det gå så fort? Det är en sådan skillnad, säger Johannes.

–  När Mälarhöjden får belysning känner vi oss mindre värda. Det är orättvist, säger Jonatan Paluszkiewicz.

Drogförsäljning pågår

Johannes menar att området kring Fruängens bollplan är minst lika stökigt som det varit vid Mälarhöjdens IP. Och mörkret på planen gör inte saken bättre.

– Det blir mörkt direkt och som en effekt av det är barnen rädda för att vara här. Och när vi inte har närvaro här med alla våra lag och ledare blir det en samling av ungdomar runt omkring. Vi blir en trygghet i sig men nu drar andra sig hit i mörkret.

Det förekommer bland annat drogförsäljning uppe på skolgården vid Fruängens skola som ligger alldeles intill.

– Jag bor i närheten och om kvällarna när jag ska gå hem är det ganska jobbigt, säger Delina Mekonen.

https://www.mitti.se/nyheter/tva-fotbollsklubbar-i-soderort-slas-samman/repujm!2LGHiLwYpYFlqOsEi8ikvQ/