Frågan om övervakningskameror i Mörby centrum har blivit en långkörare. Redan 2021 meddelade kommunen – efter att ha fått en kamera beviljad vid Hortusparkeringen – att de skulle ansöka om att installera övervakningskameror även i Mörby.

Detta för att bland annat öka känslan av trygghet, sa då kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M).

Ska prövas igen

Men både Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) och förvaltningsrätten har sagt nej. Nu beviljar dock Kammarrätten i Stockholm att ansökan även ska prövas i hovrätten.

Något som välkomnas av Hanna Bocander.

– Ja, det är en glädjande nyhet.

– Det är två delar vi tycker är viktiga. Att den upplevda tryggheten ökar men sedan också om något skulle hända så är kameror bra för att det ger större möjligheter att klara upp brott.

Hon menar att Mörby centrum behöver kameror då det är en plats många pendlar till och från, både vanliga tider och på sena kvällar.

– Känslan av trygghet är viktig då, säger hon.

Men är det verkligen otryggt?

– Nej, det skulle jag kanske inte säga. Men vi vet att det finns en upplevd otrygghet. Det är en plats där många rör sig, då tycker vi det här passar.

Kamera vid busstorget

Ansökan innehåller ett förslag att sätta upp kameror vid Norra torget, även busstorget i folkmun.

– Det ska bli intressant att se hur det här faller ut, om de väger bevakningsintresset högre än integritetsintresset, säger Hanna Bocander (M) kommunstyrelsens ordförande.