Klockan 15-18 den 2 september spärras Halmstadsvägen utanför panncentralen av. På Hjärtats gatufest rullar foodtrucks in och en scen ställs upp där flera akter ska uppträda, bland andra Masangue Maracatu som kommer att stå för "omänskligt svängiga brasilianska rytmer".

Ungefär en timme reserveras för "öppen scen" där alla som vill framträda kan kliva upp. Det blir också barnaktiviteter.

Många kulturevenemang

Arrangören Björkhagens hjärta står inte bara bakom gatufesten utan också flera andra kulturevenemang i närområdet. Nyligen arrangerades utebio på Nytorps gärde och på Reflexen i Kärrtorp fortsätter poesikvällarna "Hjärtats Diktafon".

– Om det blir ett kulturhus i panncentralen kommer flera av våra verksamheter flytta in där, säger Josefin Årevall från föreningens programgrupp.

Angie Gray

Alternativ för huset

Ägaren Svenska Bostäder tror att alternativ för panncentralen blir färdiga i höst. Renodlat kulturhus är ett av spåren för huset som man tidigare tänkte riva.

"Vi tittar på andra spår också, som innebär en långsiktigt hållbar lösning där vi mixar bostäder och ytor möjliga för kulturell verksamhet. Mixen gör att vi kan hitta en mer rimlig hyresnivå för lokalytorna" skriver Ola Wickman, chef för kommersiell uthyrning och bostäder, till Mitt i.

Soundlab Björkhagen

Någon tidplan kan bolaget dock inte presentera. Och tills ett kulturhus eventuellt blir av berättar Björkhagens hjärta att de "gräver där de står". Under hösten startar projektet Soundlab Björkhagen som ger ett antal unga soloartister/band i åldern 10-23 år möjlighet till gratis studiotid i Björkhagen, och coachning av studiotekniker. Chans att spela för publik kommer.

– Nytt är också att vi kommer fortsätta med "öppen scen" vid ett par tillfällen i Markuskyrkan i höst, säger Mikael Persson i programgruppen.