När Malin Melin fyllde 50 i början på december var det inte snack om någon fest. Ytterligare en högtid coronaviruset hastigt raderat. Malin gick ner till hästhagen för att – med hennes egna ord – tycka synd om sig själv. Men därute var det mörkt, och Malin blev orolig. Hon har en kraftig synskada, och tio centimeter framför henne är allt hon ser suddigt. Men så kom fölet, Lavendel.

– Lavendel visade att jag kunde lägga handen på hennes rygg. Hon ledde mig tillbaka till staketet, säger Malin.

– Hon är en gammal själ, den hästen. Och vi är otroligt tajta.

Youtubekanal ska inspirera

Malin Melin driver en gård och föder upp hästar på Ekerö. Hästgården utgör också scenen för hennes Youtubekanal, en kanal som bland annat vill ge en bild av hur livet med en kraftig synskada kan vara.

– Jag vill visa att man kan göra saker trots en nedsättning. Man kan ha ambitioner och eget företag – göra i princip vad som helst. Men man får göra det på sitt eget sätt, säger hon.

När Malin var 25 år startade hon ett företag, och hade snart 35 anställda på två kontor, som vd för telemarketingföretaget Gotlands bokningscenter. Sedan startade hon ett fastighetsbolag.

– De kallar mitt företag en koncern så jag är väl koncernchef, säger hon och skrattar.

Långt tidigare hittade hon ridningen. Redan som 6-åring fick Malin sin första häst, och hon började hopptävla.

– Hur det gick till med min synskada förstår jag inte än idag. Men det gick.

När hon förlorade sin häst, som gick bort med ett föl i magen, tog Malin en paus från ridningen i 30 år. Hon blev mamma och startade fler företag innan hon var redo att närma sig ridningen igen. Men 2013 skaffade hon en häst, och året därpå en gård på Ekerö.

I juni i år startade hon vloggen MM Reining Stars, som hon klipper och filmar tillsammans med sin sambo.

– Mina vänner säger att jag är en influencer vad nu det betyder. Jag vill visa verkligheten på en gård, säger hon.

– Instragramflödet är fullt av människor som står pimpinetta och nysminkade intill välputsade hästar. Jag vill visa helheten: när vi mockar skit, när fölen föds och smarta tips i stallet.

Hennes synskada kan hjälpa henne att tolka hästarnas icke-verbala språk, vilket är grunden i hennes ridstil: att samarbeta på hästens villkor.

Tar in med hela kroppen

– När jag rider kan jag inte fästa blicken, allt rör sig i vågmönster. Så det är svårt för mig att se hästarnas signaler, men jag kan ha en känsla för dem. Man utvecklar de andra sinnena när synen är nedsatt. De blir skarpare.

– Vi tar ju in med hela kroppen. Inte bara ögon och öron. Utan med huden, alltihop.

Malin upplever att hon är mer i kontakt med hästen utan handskar på.

– De tar bort så mycket känsla, jag förfryser hellre. Och det låter kanske konstigt men när jag rider utan hjälm känner jag mig mer i kontakt. Det känns som att hjälmen skärmar av någonting.

I Malins senaste vlogg uppmanar fölungen Lavendel till att skänka pengar till BRIS. Malin kallar insamlingen Lavendelhjälpen.

– Jag tänkte på att det är många barn som lever i en ännu mer pressad miljö nu med corona. Så jag tog in Lavendel i huset och lade upp det som att hon kommit på idén, säger hon.

– I maj kommer två nya fölungar. Gud, ja, det ska man få följa. Kanske fölningen också.