VM i fotboll är över och för de svenska damerna blev det bronsmedalj. Inte nog med det så står det även klart att det svenska damlandslaget kliver på förstaplatsen i Fifas rakningslista som tillkännagavs i fredags. Kanske kan det ge ringar på vattnet när det gäller fotboll för tjejer i Sigtuna. Det hoppas i alla fall den nystartade föreningen för tjejer som är 15 år eller äldre, SigtunaMärsta United FK.

– Det vore såklart väldigt roligt om det gjorde. Vi får också se var det här leder någonstans, nu är det första säsongen vi kör men nu efter sommaren har det börjat se bra ut. Vi har vunnit vår första match och nu kan det bara bli bättre, säger Marianne Izoz Henriksson som är initiativtagare till den nya tjejföreningen.

Föreningen grundades genom ett samarbete mellan Sigtuna IF, SK Wigör och Rosersbergs IK. Samtliga föreningar hade svårt att behålla sina flickor upp i åldrarna och därmed svårt att bedriva damlag.

– Alla vi i de olika föreningarna upptäckte att det är väldigt svårt att få till egna lag ju äldre tjejerna blir. De har andra intressen, andra idrotter som kräver mer eller slutar idrotta. Då pratade vi ihop oss om att börja samarbeta alla tre, Sigtuna och Rosersberg hade redan ett samarbete på damsidan sedan tidigare, säger Marianne Izoz Henriksson.

SigtunaMärsta United FK under en träning.

SigtunaMärsta United FK under en träning.

Marianne Izoz Henriksson

Vinröda SigtunaMärsta United

Sagt och gjort. Marianne som representant för SK Wigör, tillsammans med några fler från klubben, och personer från Sigtuna IF och Rosersbergs IK satte sig ner och bildade en ny förening precis innan jul. Sedan hölls ett första styrelsemöte och klubben skulle bli godkänd i fotbollförbundet innan det var dags att locka till sig spelare.

– Sedan hade vi mycket diskussioner om vad vi skulle ha för färger, vad föreningen skulle heta och sådant. Där fick tjejerna vara med i processen vad det gäller kläder och namn. Då blev det vinrött, så vi spelar helt i vinrött och har ljusblå bortaställ, säger Marianne.

I dagsläget i SigtunaMärsta United finns tre lag, flickor 08, flickor 06/07 och damlaget. Damlaget har lite skralt med spelare tränar tillsammans med flickor 06/07 och lånar in spelare från de yngre lagen till matcherna.

–Vi tycker att det är lite konstigt. För syftet med den här föreningen är att skapa en förening för hela kommunen. Vi bjöd in andra klubbar men vi hade som krav att man skulle ha flickverksamhet om man ska vara med så det fanns spelare som kunde komma till den här föreningen, säger Marianne.

Marianne är medveten om att klubben är ny och att det tar tid att få till fulla lag.

– Det är bara ett år kvar till de yngre lagen blir damspelare och vi vet att vi kommer bli bättre framåt, säger hon.

Trots sitt engagemang för fotbollen i kommunen har Marianne Izoz Henriksson aldrig själv spelat fotboll.

Trots sitt engagemang för fotbollen i kommunen har Marianne Izoz Henriksson aldrig själv spelat fotboll.

Stefan Källstigen