Roddarmadamer kallades en grupp kvinnor som fram till mitten av 1800-talet arbetade med att transportera människor och gods över Stockholms vatten med roddbåt.

Nu ska en variant av denna yrkesgrupp återuppstå.

Stadens nya roddarmadam heter Toya Westberg.

– Jag läste för länge sedan en historisk text om dessa damer och blev fascinerad. De slet hårt och var grova i mun. Tanken har legat och grott och nu vill jag göra något av den, säger hon.Nyligen drog hon igång sitt båtprojekt, som utgår från Norr Mälarstrand. Vem som helst får åka med.

Arbetar med klimatfrågor

Det finns även en annan idé med båttransporten. Nämligen att få folk att lyssna och sätta sig in i klimatfrågan. Toya startade ”Researchers Desk” för några år sen, ett projekt som går ut på att få Sveriges klimatforskare att nå ut till fler vanliga Svenssons med sin forskning.

I det här fallet kommer detta att göras med en podd, som ska spelas in under båtturen.

– Vem som helst av de som åker med i båten får vara med i podden om de vill. Det kan bli som en blandning av ”Ring P1” och sommarprat med kändisar, vanliga människor och klimatforskare.

Hon är dock noga med att poängtera att det är helt frivilligt.

–Jag vänder mig lika mycket till personer som vill njuta av Mälaren i total tystnad. Det enda man måste göra är att hjälpa till att styra, för passageraren sitter vid rodret.

Men är det här ett klimatprojekt?

– Nej, då skulle jag troligtvis skrämma bort halva befolkningen. Problemet med klimatfrågan är att folk inte har tid att sätta sig in i den. De flesta är helt slut på kvällarna och hamnar framför någon tv-serie istället. Men under båtturen finns det i alla fall en möjlighet att prata om den här frågan.

Hur mycket roddarmadame finns det i dig?

– Jag svär för mycket, men det har jag ju tidigare försökt arbeta bort. Nu får jag göra tvärtom. Jag ska ta lärdom av Kapten Haddock.