SVÄ-ROR-D. Toya Westberg lovar att ro, svära - och prata klimat med dem som vill. Foto: Fred Miller

Hon ror folk tvärs över Mälaren

Ett nytt transportmedel har dykt upp i Stockholm. Toya Westberg vill att fler stockholmare ska kunna njuta av Mälaren från en roddbåt. Helt gratis.

  • Publicerad 06:45, 18 sep 2022

Jag ska ta lärdom av Kapten Haddock.

Roddarmadamer kallades en grupp kvinnor som fram till mitten av 1800-talet arbetade med att transportera människor och gods över Stockholms vatten med roddbåt.

Nu ska en variant av denna yrkesgrupp återuppstå.

Stadens nya roddarmadam heter Toya Westberg.

– Jag läste för länge sedan en historisk text om dessa damer och blev fascinerad. De slet hårt och var grova i mun. Tanken har legat och grott och nu vill jag göra något av den, säger hon.Nyligen drog hon igång sitt båtprojekt, som utgår från Norr Mälarstrand. Vem som helst får åka med.

SLITGÖRA. Roddarmadamerna konkurrerads ut. Först av trevliga dalkullor som använda mer lättkörda båtar, sedan av ångbåtar i slutet av 1800-talet. Foto: Lovisa Westerståhl, teckningen är från ca 1800-1839. Stockholms stadsmuseum

Arbetar med klimatfrågor

Det finns även en annan idé med båttransporten. Nämligen att få folk att lyssna och sätta sig in i klimatfrågan. Toya startade ”Researchers Desk” för några år sen, ett projekt som går ut på att få Sveriges klimatforskare att nå ut till fler vanliga Svenssons med sin forskning.

I det här fallet kommer detta att göras med en podd, som ska spelas in under båtturen.

– Vem som helst av de som åker med i båten får vara med i podden om de vill. Det kan bli som en blandning av ”Ring P1” och sommarprat med kändisar, vanliga människor och klimatforskare.

Hon är dock noga med att poängtera att det är helt frivilligt.

–Jag vänder mig lika mycket till personer som vill njuta av Mälaren i total tystnad. Det enda man måste göra är att hjälpa till att styra, för passageraren sitter vid rodret.

Men är det här ett klimatprojekt?

– Nej, då skulle jag troligtvis skrämma bort halva befolkningen. Problemet med klimatfrågan är att folk inte har tid att sätta sig in i den. De flesta är helt slut på kvällarna och hamnar framför någon tv-serie istället. Men under båtturen finns det i alla fall en möjlighet att prata om den här frågan.

Hur mycket roddarmadame finns det i dig?

– Jag svär för mycket, men det har jag ju tidigare försökt arbeta bort. Nu får jag göra tvärtom. Jag ska ta lärdom av Kapten Haddock.

Roddarmadamen Toya Westberg. Foto: Fred Miller

Passagerarna får vara med och styra

Utgår från solbryggorna på Norr Mälarstrand mellan Mälarpaviljongen och macken. ”Folk får leta efter en variant av Jolly Roger-flagga på en av bryggorna”.

Resan går till en udde vid Pålsundet, alternativt Långholmen.

Båtturen tar mellan 20-60 minuter beroende på väder och vind.

Båten är en sju meter lång segeleka utan mast. Tar upp till fyra personer.

De som åker med måste hjälpa till att styra.

Projektet genomförs under hösten som ett test.

Det är helt gratis att åka med, men vill skänka en mindre gåva får man göra det.

Visa merVisa mindre

GROVA. Stockholms roddarmadamer var grova, både i munnen och i armarna. Foto: Illustration ur Illustrerad Tidning, 1855, Foto: Sjöhistoriska museets arkiv