ÅTERBRUK. Agnes Öberg gillar att göra loppisfynd. Hennes bästa tips är att gå ofta och ha gott om tålamod. Framöver tänker hon anordna kurser där hon kommer lära ut till exempel hur man daterar kläder. Foto: Ursula Dahlberg

Hon öppnar vintagebutik i Bandhagen

Den röda retroskylten har inte kommit på plats än – men Agnes Öbergs nya vintageaffär slog upp portarna på Bandhagsplan förra helgen. "Det här är mitt bidrag till ett levande söderort", säger hon.

  • Publicerad 15:00, 15 okt 2021

Det doftar nymålat och i ett hörn fixar hennes pappa till provrummen innan öppningen i vad som tidigare var en skollokal.

– Här brukade vi ta klassfoton, säger en av de nyfikna eleverna som sticker in huvudet och kollar in grejerna.

Intresset för butiken som kommer sälja både dam- och herrkläder verkar stort. ”Kul att det händer något” verkar vara ett allmänt omdöme.

Butik i Bandhagen ingen slump

– Jag bor i Högdalen så jag letade efter något i närheten, säger Agnes Öberg. Jag tycker det är tråkigt att det finns så få roliga butiker. Att allt bara ska centreras i stan eller köpcentrum. Så det här är mitt bidrag till ett mer levande söderort.

Agnes Öberg har tidigare sålt kläder via Instagram på kontot Agnesvintagestore, men tröttnade på att ha kläderna liggande hemma i vardagsrummet. Hon intresserar sig främst för 30–70-tal. Kvalitet och fina material är också viktigt för henne och hon konstaterar att vintage ligger i tiden då många miljömedvetna väljer begagnat.

Intresset går i arv

Uppväxt med en mamma som också säljer vintage har Agnes svängt från att tycka att det är dödstrist att kolla på mammans fynd. Nu älskar hon att springa på loppisar och leta kläder, men köper även in från nätet och från privatpersoner.

– Då får man historien bakom ett plagg och det får man aldrig på loppisar. Det kanske finns ett foto eller någon vet att ”det här var min mormors klänning som hon hade då”. Det är kul.

Framöver tänker hon anordna kurser i butiken där hon kommer lära ut till exempel hur man daterar kläder.