På Annebodavägen i Älvsjö finns en riktig skatt för de som är nyfikna på att se en samling utöver det vanliga. Redan i hallen syns grodor i alla olika former och storlekar som fyller hyllor och skåp hela vägen in till nästa rum.

– Jag har samlat i 53 år och har ungefär 3 000 grodor i samlingen. Det började med att jag fick en fin grodbrosch av en vän i slutet av 1960-talet och på den vägen är det, säger Alba Margarita.

Broschen är från Guatemala och är idag en av många broscher som hon samlat under hennes liv. Samlingen består också av grodobjekt som bland annat prydnadssaker, skålar, vaser, leksaker, smycken och tavlor. Flera av grodorna är tidstypiska och antika, många är från Mexiko, Ryssland, Danmark och USA.

– Jag har alltid tyckt att det är kul att samla på unika föremål. Men just grodorna ger mig lyckokänslor. För mig är min samling ovärderlig.

Samlingen är ett kärt tidsfördriv där varje groda bär på en unik historia. Med sin jättesamling kan hon berätta om hela sitt liv genom grodorna, alltifrån sin uppväxt i Guatemala tills det att hon flyttade till Sverige

– Den första grodan som jag fick efter att ha flyttat till Sverige var av min son. Det är en liten brosch som han köpte till mig när vi var på Skansen. Och datumet minns jag såväl! Det var den 19 juli 1987.

En udda hobby

Det tog många år innan de i Alba Margaritas närhet vande sig vid att hon delade sitt hem med en massa grodor. Men med tiden började hon få grodor av vänner, familjemedlemmar och personer hon träffat vid olika livsskeeden.

– Grodorna får jag ofta vid olika högtider eller när vänner köpt med sig en eller flera grodor från utlandet. Även andra samlare som samlar på andra objekt har gett mig udda grodobjekt.

Att hitta nya grodor till samlingen tycker hon är enkelt.

– Det går att fynda grodor nästan överallt idag. Ibland undrar jag om det är jag som kommer efter grodorna eller om det är de som kommer efter mig. När jag väl ser grodsaker så tänker jag "du ska följa med mig hem".

Barnen vill inte ta över

Många av hennes vänner tycker att hon ska skriva en bok om samlingen och grodornas historier, så att ingen berättelse eller något möte går förlorat.

– Mina barnbarn och min son vill inte ta över samlingen och jag blir bara äldre. Jag tänker eventuellt kontakta en värderare och sälja flera grodor, men det är viktigt att de hamnar hos rätt person.