I natt hände det igen. En port sprängdes i ett bostadshus, med stor förödelse som följd. Den här gången var det Gröndalsbor som drabbades.

– Jag hade just kommit hem från en vän och var vaken. Plötsligt small det och hela huset skakade. Det kändes som att det skulle tippa över, säger Airin, en ung kvinna som bott i huset i tre år.

Explosionen ägde rum vid 02-tiden på natten. Morgonen efter är förstörelsen påtaglig. I porten finns ett stort hål och glasrutan är krossad. På marken ligger träflisor och glaskross. Även trapphuset skadades och flera fönsterrutor i närheten är krossade.

Den demolerade porten, med skadade fönsterrutor ovanför.

Den demolerade porten, med skadade fönsterrutor ovanför.

Märta Lefvert

Är inte förvånad

Airin bor i grannporten. Hon är inte förvånad över det som hänt.

– Det känns inte konstigt alls. Det har varit otryggt här så länge jag bott här. Det har varit inbrott och polisen har varit här många gånger. Nu funderar jag på att flytta, säger hon.

Ingen skadades i explosionen, men Airin blir rädd när hon tänker på vilka följderna kunde ha blivit. Själv gick hon ju förbi den demolerade porten bara en kort stund före smällen.

– Efteråt blev det en massa spring i trappan. Alla vaknade ju. Sedan sa polisen att alla skulle stanna inne och hålla stängt. De knackade dörr och man fick lämna vittnesmål, berättar hon.

Flera källarfönster skadades också vid explosionen.

Flera källarfönster skadades också vid explosionen.

Märta Lefvert

Omfattande insats

Polisen gjorde en omfattande insats i området under natten. Både bomb- som kriminaltekniker kom dit, vittnesmål togs in, områdes söktes igenom och ett antal personer kontrollerades.

– Vi ska även analysera filmer från övervakningskameror i södra Stockholm, där vi hoppas kunna se gärningsmän ta sig till eller från brottsplatsen, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Mitt i.

Polisen hade på torsdagsförmiddagen inga spår efter gärningspersonen.

Explosionen är den senaste i en lång rad av sprängningar och skjutningar mot bostadshus runt om i Stockholm under året. Hur den här explosionen hänger samman med övriga är för tidigt att säga.