Skarpnäck. Här har Ingela Gréau naturen in på knuten. Foto: Patrik Wirén

Hon dokumenterar djuren och naturen i Skarpnäck

Med sin fotoutställning på Bagarmossens Folkets hus vill Skarpnäcksbon Ingela Gréau bjuda på någonting vackert. Men också väcka ansvarskänslor hos betraktarna.

  • Publicerad 11:31, 1 sep 2021

– Många djur har jag fotograferat härifrån fönstret. Där bredvid trädet bor till exempel en gammal hare och rådjuren brukar komma hit och äta äpplen.

Man skulle kunna tro att Ingela Gréau bor någonstans långt ute i skogen. Men i själva verket har hon sin adress mitt i centrala Skarpnäck, med utsikt mot sportfältet. Redan 1998 flyttade hon hit med sin man efter att ha bott i bland annat Tyskland, Frankrike, Ungern och Indien.

Lust till långa vandringar

Cirkeln var därmed sluten. För även om hon växte upp i Hökarängen så promenerar hon i dag i samma skog som hon vandrat i som barn.

– Vi gick hemifrån klockan åtta på helgerna och kom tillbaka först vid fyra-fem på eftermiddagen, minns hon och beskriver det som om lusten till långa vandringar vävdes in i hennes och hennes systers DNA när de var små.

Anledningen till att vi ses nu är utställningen "Skarpnäck och dess omgivningar – ett bild-epos" på Bagarmossens Folkets hus den 4-16 september. Egentligen är det broderi som länge varit hennes främsta konstform och hon är även ordförande i Skapande Broderi Stockholm. Men den här gången är det hennes fotografier som visas upp.

– Jag gick i pension när jag var 65, för 13 år sedan, och förutom att jag började brodera ännu mer, plockade jag även upp kameran, berättar hon.

Under dagliga promenader i Skarpnäck och Bagarmossen har Ingela Gréau, även engagerad i miljögruppen Hållbara Skarpnäck, förevigat djuren och naturen som finns omkring oss, men som inte alla ser.

– Med utställningen vill jag väcka folk och verkligen få människor att förstå att skogen är en enorm tillgång som vi måste värna om. Det är fruktansvärt att se hur man hela tiden naggar naturen i kanterna och bygger bort mer och mer, säger hon.

Vill ge en hemkänsla

När vi korsar Vinggatan för att ta ett par bilder vid dungen som hon ser genom sitt fönster ligger den mycket riktigt där, haren som Ingela pratat om. Inte förrän vi bara är tre-fyra meter ifrån den sätter den sig upp och skuttar iväg. På just den här platsen, intill bilvägen, har hon sett hur nya rådjurskid kommit till världen.

– Jag vill att det ska vara en vacker utställning med det vackra som finns här, där vi bor, och att den ska ge både en hem- och ansvarskänsla, säger hon.

Sportfältet. Ingela Gréau på platsen där rådjuret fotograferades. Foto: Patrik Wirén

Ingela Gréau

Född 1943.

Har tidigare arbetat som sjukgymnast. 

Uppvuxen i Stockholm men har även bott i Tyskland, Frankrike, Ungern och Indien. 

Ordförande i föreningen Skapande Broderi Stockholm sedan 2012. 

Aktuell med utställningen "Skarpnäck och dess omgivningar – ett bild-epos" på Bagarmossens Folkets hus 4 – 16 september.

Vernissage den 4 september klockan 14.

Visa merVisa mindre