I höstas gick Haninges kommundirektör sedan 2017, Magnus Gyllestad, vidare till Södertälje kommun. Nu står det klart att det blir Kristina Tidestav som ersätter honom.

Hon har senast varit kommundirektör i Nynäshamn kommun i ett år och innan dess även varit stadsdirektör för Solna stad i tolv år.

– Det ska bli väldigt roligt att tillträda. Jag hoppas kunna vara med och göra Haninge till en ännu bättre kommun och leverera samhällsservice till Haningeborna med hög kvalitet och effektivitet, säger hon.

Hennes uppdrag går ut på att verkställa de beslut som politikerna fattar, men hon tror att hennes tidigare erfarenheter från stadsutveckling och samhällsbyggnad kommer att vara användbara i Haninge.

– Haninge har väldigt stor potential, med en regional stadskärna och flera pendeltågsstationer, och en stark attraktionskraft, säger Kristina Tidestav.

Storsstad och landsbygd

Bakom sig har hon lång erfarenhet i två ganska olika kommuner.

– Haninge har en spännande blandning av storstadsfrågor men samtidigt en stor landsbygd och skärgård vilket innebär att det finns mycket av alla typer av frågor. I Solna var man nära staden och i Nynäshamn mycket skärgård och landsbygd, i Haninge får man både och, säger hon.

Kommundirektören tillsätts av politikerna i kommunen och det blir allt vanligare att det blir mycket ruljans i rollen. I grannkommunen Botkyrka har man till exempel hunnit med tre personer på posten sedan april 2023. Mellan 1995 och 2020 sjönk den genomsnittliga tiden en svensk kommundirektör sitter på tjänsten från 7,1 år till 4,6 år, visar en rapport som Högskolan i Borås.

Kommunstyrelsens ordförande, Sven Gustafsson (M), sa inför att rekryteringsprocessen att styret hoppades "skaffa en ny hungrig kommundirektör för att leverera vår politik".

"Detta är en fantastisk rekrytering till Haninge kommun vid helt rätt tillfälle. Kristina Tidestavs kompetens och förmåga att leverera är just det vi behöver för att genomdriva alla reformer som den nya kommunledningen kommer att genomdriva", säger han nu i ett uttalande om rekryteringen.

Johan Westin, ekonomi- och finansdirektör, fortsätter som tf kommundirektör fram till 1 april.