Hägersten-Älvsjö

I december 2022 intervjuade Mitt i Marica Lindblad, Älvsjöbon och miljöpartisten som skulle ta över ordförandeklubban i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd vid årsskiftet. Efter många år i Huddingepolitiken såg hon fram emot sitt första politiska uppdrag i Stockholm, men knappt tre månader senare kom beskedet att hon avgått.

Marica Lindblad ger inga kommentarer men Miljöpartiets pressavdelning meddelar att hon "gjort bedömningen att uppdraget tidsmässigt inte går att kombinera med hennes jobb."

Lång erfarenhet

Ny ordförande blir partikamraten Sara Grolander, 38-årig Aspuddsbo med lång erfarenhet av att arbeta politiskt i en stadsdelsnämnd.

– Jag har suttit i Skärholmens stadsdelsnämnd de två senaste mandatperioderna. Det är ett superviktigt, vardagsnära uppdrag. Den lokala demokratin är betydelsefull och man kan göra mycket viktigt, säger hon.

Sara Grolander växte upp i Vårberg och bodde sedan många år i Bredäng. Därav hennes engagemang i Skärholmens stadsdel. Men för sex år sedan flyttade familjen till Aspudden och nu engagerar hon sig alltså i sin nya stadsdel.

Inte minst brinner hon för klimat- och miljöfrågorna.

– Klimatkrisen är global men man kan göra mycket på lokal nivå för att minska utsläppen. Ett exempel är energieffektivisering. Stockholms stad ska vara klimatpositiv 2030. Det målet måste alla stadsdelar hjälpa till att nå, säger hon.

Dessutom måste klimatanpassningar göras, eftersom högre temperaturer är att vänta, betonar hon.

– En del platser i stadsdelen som riskerar att bli väldigt varma. Det gäller att identifiera dem för att kunna lindra värmen. Det kan till exempel vara förskolegårdar, säger Sara Grolander.

Skriver på avhandling

Det var engagemanget för miljö- och klimatfrågor som fick Sara Grolander att bli fritidspolitiker, för tio år sedan. Till yrket är hon miljövetare och skriver på en doktorsavhandling om föroreningar i mark och vatten, vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

En annan fråga som engagerar är förskolans kvalitet. Sara Grolander sitter med i förskolenämnden – en helt ny nämnd som den rödgröna majoriteten i stadshuset skapade efter valsegern hösten 2022. Även på stadsdelsnivå får hon jobba med frågan, eftersom förskolan är ett av de områden som stadsdelsnämnderna ansvarar för.

– En bra förskola ger barnen en bättre start i livet. Det är viktigt att arbeta för mindre barngrupper och med förstärkt kompetens hos de anställda, säger hon.