När Mitt i senast träffade Jonay Pineda Skallak gick han omkring med en Guldbagge i en påse men hade kvar sitt jobb på en flyttfirma.

Det var februari i fjol. Priset hade han vunnit för sin första roll som skådis, i filmen Vinterviken.

Men nu har han nog burit sin sista soffa.

– Det har gått så pass bra så det är mest skådespeleri för mig faktiskt. Det känns underbart, säger han på telefon hemifrån sjuksängen i Hökis.

Han är egentligen mitt uppe i inspelningen av en biofilm, men en förkylning har satt tillfälligt stopp. Filmen ska ha premiär 2025. Mer än så får han inte säga om det projektet.

Desto mer kan han säga om tv-serien Taelgia som börjar visas på SVT om några veckor. Serien utspelar sig i gängmiljö i Södertälje. Jonay Pineda Skallak spelar Marko som leder de unga knarklangarna. Han är en av fyra huvudkaraktärer som tittarna får följa.

Vad är Marko för typ?

– Han är en buse. Småkriminell till en början, inga stora grejer, men så får han ett uppdrag och begår ett stort misstag.

Enligt Jonay delar Marko några egenskaper med hans förra rollfigur Sluggo i Vinterviken: kärleken och lojaliteten till sina nära.

– Jag tror tittarna kommer att älska Marko för att han är den han är, säger han.

Jonay Pineda Skallak hemma i Hökarängen med Guldbaggen.

Jonay Pineda Skallak hemma i Hökarängen med Guldbaggen.

Sacharias Källdén (Arkivbild)

Vill ha nya utmaningar

Rollen fick han för övrigt genom samma castare som till Vinterviken. Framöver är han sugen på att bredda sitt rollregister. Han berättar att han sitter på kvällarna och läser manus och studerar dialoger.

– Nu har jag fått spela bad boy. Jag vill testa något nytt och utveckla mina skills som skådis. Jag skulle vilja testa hur det är att spela en lärare till exempel.

Serien Taelgia har premiär den 22/9 på SVT Play och 24/9 på SVT.

Kommer du själv att sätta dig i tv-soffan?

– Garanterat. Jag kommer att samla familjen. Jag gillar det här projektet väldigt mycket.