Sedan 2021 finns ett fritidsbibliotek på Mötesplaten i Fagersjö – stans första – där man kan låna sport- och fritidsprylar utan kostnad.

Nu öppnar ett till, i Hökarängen. Den nya fritidsbibblan blir en del av Hökens dagliga verksamhet som ligger på Hauptvägen 79.

”Det finns skridskor, pulka och sportutrustning. Perfekt för dig som har barn som vill testa en ny sport eller aktivitet”, skriver Farsta stadsdelsförvaltning på sociala medier.

Efterlyser begagnat

För att det ska finnas ett bra utbud vill förvaltningen ha allmänhetens hjälp. Just nu pågår insamling av begagnade prylar.

”Har du fotbollskor, skidor, pulka eller något som du tror kan komma till användning? Välkommen att skänka dina saker till oss. Hör av dig innan för att säkerställa att vi har nytta av just dina grejer. Grejerna ska vara rena och hela”, skriver förvaltningen.

Mobil utlåning på gång

Samtidigt finns planer på att det andra fritidsbiblioteket, i Fagersjö, ska komplettera sin utlåning på Havsörnsgränd med en mobil verksamhet.

– De håller på och tittar på om de kan vara med ute på på gator och torg eller i samband med friluftsdagar, berättar Erik Wagner Sobelius, kommunikatör på Farsta stadsdelsförvaltning.