Bollar, frisbees, racketar, inlines, bocciaklot och några pulkor. Hyllorna på Farstas nya fritidsbibliotek håller sakta men säkert på att fyllas.

Lokalen ligger på baksidan av Mötesplatsen i Fagersjö. När Mitt i hälsar på inför öppning pågår förberedelserna för fullt. En skylt ska upp vid entrén. Väggar ska målas.

Arbetsledaren Walid Jadallah Eisheh får också tillbringa en del tid i telefon, med att svara på frågor från nyfikna.

– Folk frågar hur det funkar och vad de kan låna, säger han.

Vill få in prylar

Det sista hänger mycket på Farstaborna själva. Stadsdelsförvaltningen har gått ut med en annons och vädjat om att få in saker som inte längre används.

– Många familjer har barn som har fotbollsskor eller skateboards som de inte använder längre. Min son till exempel, han har åtta gamla par fotbollsskor hemma som jag kommer ta hit, säger Walid Jadallah Eisheh, själv Fagersjöbo och dessutom fotbollstränare i Hagsätra.

Han hyllar idén att kunna låna utrustning i stället för att köpa.

– Ett par fotbollsskor kan kosta 600 kronor. Det finns många som inte har råd. Här kan du låna i två veckor och se hur det känns, säger han.

Första i Stockholm

Fritidsbibliotek finns i dag i ett fåtal kommuner i Sverige, bland annat i Tyresö och Botkyrka. Biblioteket i Fagersjö blir det första i Stockholms kommun.

– Vi tror på den här idén. Det är ett bra sätt att tillvarata begagnade artiklar och låta dem som vill testa på eller inte kan bekosta själva att få möjligheten genom att hyra gratis. Men eftersom vi inte har öppnat än vet vi inte hur efterfrågan kommer att se ut, säger Ida Stridsberg, enhetschef för arbete, integration och bistånd på Farsta stadsdelsförvaltning.

Snabba ryck

Om de kommunala kvarnarna brukar mala långsamt, var det precis tvärtom den här gången. Idén till biblioteket väcktes i Farsta stadsdelsnämnd i våras av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Den blågröna majoriteten nappade på förslaget – och när pengar fanns att hämta för arbetsmarknadsinsatser, beslutades om öppning redan till hösten.

Fritidsbiblioteket ska nämligen inte bara gynna den som vill slippa lägga dyra pengar på sportprylar. Det blir också en plats för arbetsträning, för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

– För en del kan det vara en jättebra arbetsuppgift att märka upp prylar på lagret. Andra kanske tycker om mötet med människor, säger Lea Westerberg, biträdande enhetschef.

Prylar efter säsong

Biblioteket kommer att ha öppet på vardagar till klockan 16. Utbudet kommer att säsongsanpassas.

Kan vem som helst komma hit och låna?

– Vi kommer att marknadsföra oss mot Farstaborna men vi kommer inte säga nej till den som bor någon annanstans, säger Lea Westerberg.