Krögaren Alex Eisner berättar att de väntade in i det sista för att få ihop budgeten till sommaren. Men det skulle inte gå ihop. För första gången på 15 år.

– Det är jättesorgligt. Det har varit många stammisar som har frågat och frågat. Vi har väntat, väntat, men vi har kommit fram till att det inte går.

Förlorar ett ben

Hamnkrogen i Stocksund ägs av Cedergrenska och tillhandahåller lunchmat till eleverna på Marina Läroverket.

Utöver det har de tre till ben: Catering, festvåningen och sommarkrogen. De två förstnämnda ska inte stänga. Men sommarkrogen har under en tid varit svår att få ihop, ekonomiskt.

Anledningen till att de håller stängt i sommar är för att deras största leverantör meddelat att råvarupriser ökat med 30 till 40 procent, berättar Alex Eisner.

– Innan har det gått precis, plus minus noll.

– Vi skulle kunna ha öppet, men det skulle inte gå ihop sig ekonomiskt i år. Då lunchmaten till elever påverkas, för att täcka upp kostnaderna. Och det går ju inte.

Tufft sedan pandemin

Mitt i har tidigare rapporterat om den tuffa situationen för restaurangbranschen.

Alex Eisner berättar att det fortfarande är tufft för många i branschen.

Efter de ekonomiska smällarna, som började 2020 i samband med pandemin och sedan kommit slag i slag, har det varit uppförsbacke. En backe som har blivit allt brantare när världsekonomin ser ut som den gör i dag.

– Det finns de som kanske tagit lån för att klara sig igenom pandemin, som jobbar för att kunna betala av det fortfarande.

Går det inte bara att höja priserna?

– Jo, det är klart det går. Men det finns en gräns, och jag tycker redan vi har haft höga priser. Den här ekonomin har ju också påverkat kunderna.

"Speciell stämning"

Det är maj men fortfarande lite kyligt. Solen strålar in i krogen under eftermiddagen. Det är inte svårt att föreställa sig sommarkvällarna här.

Alicja Naryniecka som har jobbat här 15 år är ett känt ansikte på krogen. Hon tycker det är tråkigt, både för stammisarna, gästerna och för deras egen del.

– Ja, det är alltid speciell stämning sommaren. Servera och prata med folk i solen. Det gör vi alltid med stor glädje, säger hon.

Kanske nästa sommar

Nästa sommar hoppas de kunna öppna igen. Kanske.

Skulle det vara möjligt att hyra ut till någon annan som kan abonnera stället och driv sommarkrogen?

– Ja, det tänkte vi på, men beslutet att inte ha öppet kom lite sent för det. Vi får se hur det blir nästa år. Vi hoppas ha öppet nästa år, men vi får vänta och se hur det ser ut då.

Alicja Naryniecka och Alex Eisner vid Hamnkrogen i Stocksund.

Alicja Naryniecka och Alex Eisner vid Hamnkrogen i Stocksund.

Mikael Andersson