Företag som vill ställa ut elsparkcyklar för uthyrning måste söka tillstånd hos polisen.

– Vi är dock skyldiga att remittera till berörd kommun. Säger kommunen ja får de oftast tillstånd. Det händer i princip aldrig att de säger nej, säger Björn Knutsson, gruppchef på polisens rättsavdelning.

Men Vallentuna sa nej.

– Den 4 maj kom det in en ansökan från Bird som sökte i Vallentuna. Kommunen har utnyttjat sitt veto och sagt nej den 15 juni.

Kommunernas nej väger tungt och behöver inte ens motiveras.

– De har enligt ordningslagen vetorätt. Säger de nej så är det nej.

Kravet på polistillstånd har inte alltid funnits.

– Elsparkcyklar dök upp som ett fenomen som var helt okänt och lagstiftningen hängde inte riktigt med. Initialt var det en diskussion om företagen behöver tillstånd. Nu har vi bestämt oss för att de gör det, säger Björn Knutsson som dock inte vet när det beslutet fattades.

– Det kan jag inte svara på. Men vi är ändå överens att det behövs tillstånd för uppställningen. Och för användningen ska du följa gällande regler.

Hur ser polismyndigheten på elsparkcyklarna med tanke på den diskussion som pågår om att de orsakar oreda och personskador?

– Den frågan får du ställa till någon annan. Vi har inga synpunkter på själva företeelsen. Men det är ganska tydligt att användarna inte sköter sig till hundra procent.