Nu har ungdomarna i Ekerö fått besked om de fått sommarjobb i kommunen eller inte.

I år, precis som förra året, har kommunen kunnat erbjuda 55 sommarjobb. Vilket är en minskning från tidigare år då kommunen erbjöd nästan dubbelt så många platser.

Får inte extrapengar i år

– Vi har har haft samma budget ett par år nu, men tidigare brukade vi kunna få extrapengar. I år och förra året har vi inte fått det. De extrapengarna går nu till kommuner som har hög arbetslöshet, vilket inte Ekerö kommun har, säger Hanna Helsing, samordnare.

Sommarjobben som erbjuds finns inom kommunens verksamheter och inom ideella föreningar. Bland annat inom förskolan, äldreomsorgen, hos Ekerö bostäder och på kyrkogårdar.

Hanna Helsing, samordnare för sommarjobb i Ekerö kommun.

Hanna Helsing, samordnare för sommarjobb i Ekerö kommun.

Privat

Många sökande till få platser 

410 ungdomar sökte sommarjobb i kommunen i år. Många som hoppats på arbete i sommar blir alltså utan eller får ordna arbete på annat håll.

– Det är väldigt populärt att söka sommarjobba via oss, många vill ha jobb, säger Hanna Helsing.

Ungdomar har även kunnat söka till konceptet "Rookie start up". Det går ut på att ungdomarna skapar sitt eget sommarjobb genom ett startbidrag och handledare som hjälper till med entreprenörskapet.

– Dit har vi haft 39 platser, som förra året. Det var ungefär 120 ungdomar som sökte till Rookie start up i år, säger Hanna Helsing.