Distans. Tre veckor framåt väntas högstadieeleverna på Danderyds kommunala skolor läsa på distans. Foto: Arkiv/Erik Somnäs (kollage)

Högstadiet går över till distansundervisning

Högstadieeleverna på Mörbyskolan och Fribergaskolan i Danderyd ska börja vårterminen med att läsa hemifrån.

  • Publicerad 11:11, 11 jan 2021

Förra veckan gav regeringen beskedet att högstadieskolorna i landet skulle ges samma möjlighet som gymnasieskolorna med distansundervisning. Detta för att minska smittspridningen efter jul- och nyårsledigheten.

I fredags föreslog bildningsförvaltningen att högstadieeleverna i Danderyd ska gå över till distansundervisning, från och med tisdag nästa vecka. Under måndagen väntas utbildningsnämndens ordförande fatta ett formellt beslut i frågan.

– Mörby och Friberga kommer väntas inleda terminen med att läsa på distans, säger Kent Henningson, bildningsdirektör för Danderyds kommun.

Under första veckan planeras all undervisning hållas på distans, med start den 12 januari.

– Under den andra veckan planerar vi för att hälften av högstadieeleverna ska vara på plats, och hälften hemma, säger Henningson.

Hur bestämmer ni vilka det blir?

– Det kommer rektorerna göra utifrån de olika förutsättningarna. Det kan vara att några behöver göra laborationer, eller ett prov. Det kan se olika ut.

Högstadiet på distans under december

Under den sista veckan på höstterminen hölls undervisningen för högstadieeleverna på Mörbyskolan och Fribergskolan på distans.

I början på december gick även högstadieeleverna på Victor Rydberg över till distans. Detta efter smittspridning på skolan. Lotta Nordgren meddelar att vårterminen för VRS Djursholm inleds med undervisning på skolan.

Tre veckor framåt

Beslut om distansundervisning fattas i samråd mellan huvudmännen för skolan, alltså kommunen i fallet med Mörbyskolan och Fribergaskolan, tillsammans med Smittskydd Stockholm.

Bildningsdirektör Kent Henningson menar att distansundervisning för högstadieeleverna inte kommer att pågå längre än tre veckor. Enligt honom är det viktigt att så många elever som möjligt är på plats i skolan.

– Det är alltid bättre. Vi kommer också utvärdera situationen kontinuerligt, och se om det är så att vi kommer behöva komplettera med mer lovskola så att elever kan ta igen det som dem har missat, säger han till Mitt i Danderyd.

Detta har hänt

Regeringen har gett skolornas huvudmän mandat att besluta om distansundervisning för högstadiet. Detta för att både minska trängsel i skolor och kollektivtrafik efter julledigheten. Beslutet träder i kraft den 11 januari.