Först trodde staden att det skulle räcka med att byta ut kaklet för att renovera bassängerna. Sedan stod det klart att byggnaden var i för dåligt skick. Rostangreppen gjorde att bassängerna var tvungna att rivas fullständigt, för att byggas upp igen från början, vilket vi skrivit om tidigare.

Vid rivningen upptäcktes även mycket asbest och PCB som behöver saneras bort.

Arbetet drog också ut på tiden för att staden hade svårt att få tag på en byggfirma som ville ta på sig renoveringen. Återinvigningen var först tänkt att ske under 2019 men får nu vänta tills våren 2022.

Miljontals kronor dyrare

Trots att arbetet försvårats och att badhuset behöver renoveras mycket mer än man tidigare trott, så ligger budgeten för det nya badhuset kvar på 160 miljoner kronor.

– Budgeten ligger kvar, så vi får kämpa hårt för att få ihop ekonomin. Det är oerhört komplext att bygga om ett badhus. Därför var det svårt att få tag på en entreprenör som ville genomföra detta, säger Johnny Sanchis, projektledare på fastighetskontoret.

Söderortsborna får alltså vänta 1,5 år på de tre nya bassängerna. Det blir ett äventyrsbad för små barn, en undervisningsbassäng och en 25-metersbassäng med ett hopptorn.

Vattnet kommer att renas bättre än innan ombyggnationen och badet blir också anpassat för funktionsnedsatta.

Förutom vanliga omklädningsrum byggs också enskilda hytter där barn och föräldrar av olika kön, eller de som inte identifierar sig som män eller kvinnor, kan byta om och duscha själva.