I koret hänger ett krucifix insvept i vit plast. Det ramas in av en ljusslinga som sprider ett drömskt ljus över byggnadsställningar som från golv till tak täcker Högalidskyrkans insida.

Ungefär 12 meter över golvet har en plattform byggts, från vilken innertaket gjorts rent och fått ny puts.

– Vi testade fem, sex färger innan vi hittade rätt. Hade vi bara målat vitt hade det varit enkelt, men vi vill behålla innertakets struktur och man ska ana teglet. Det ska se ut som när kyrkan var ny, säger Tor Höfsjö, blockchef vid In3prenad som utför renoveringen.

https://www.mitti.se/nyheter/hogalidskyrkan-stanger-i-18-manader-for-renovering/repubj!NdU7XNP6RYJqPMAsCYQDtw/

Fallfärdig

När arbetet startade var den nästan hundra år gamla kyrkan i mycket dåligt skick. Listan med saker som behövde åtgärdas var lång – stammar och el behövde bytas, innertaket hade sprickor och fogen i fasaden hade vittrat så tegel och skulpturer riskerade att lossna.

Nu har arbetet pågått i ett år. På taket har 15 ton kopparplåt bytts ut. Stora delar av fasaden har fogats om.

En fördel med att kyrkan är relativt ung är att den har haft el installerad från början, menar Tor Hofsjö.

– Den har inte blivit så sotig och skitig av röken från stearinljus. Jag har tidigare jobbat med Hedvig Eleonora kyrka, där var det sot överallt.

https://www.mitti.se/nyheter/hogalidskyrkan-maste-renoveras-80-miljoner-saknas/repsgC!rFWQxVAeexUX@bc0RpXug/

Hundratals blyglas

I S:t Ansgarskapellet, i bottenplan, står målerikonservatorn Leo Lundvall och jobbar med att restaurera kyrkans runt 300 blyglasfönster. Arbetet kräver att man är försiktig och noggrann, berättar han.

– Man får inte låta tankarna sväva i väg. Det är lite skillnad mot att rulla vägg.

Ett helt eget arkivsystem är skapat för att varje fönster ska hitta tillbaka till rätt plats.

– Det roligaste är att få vara med och göra kyrkan fin igen. Jag skulle vilja förgylla kyrktuppen sedan, vi får se om jag får det. Det hade varit något att berätta för barnbarnen.

https://www.mitti.se/nyheter/rasrisk-inne-i-hogalidskyrkan/reptli!f2JoMrgu1f9BL3L0jinSEg/

Går försiktigt fram

Att jobba med kyrkan skiljer sig från andra byggprojekt. Antikvarier följer arbetet noga. Känsliga delar plastas in och flera åtgärder är på plats för att minimera byggdamm.

Vibrationer måste hållas till ett minimum för att skydda ömtålig utsmyckning, likt målningarna i dopkapellet – så det berg som måste bort ur källaren får inte sprängas, utan spräcks i stället bort.

– När vi klara är målet att kyrkan till synes ska vara oförändrad, men uppfylla moderna krav, säger Tor Hofsjö.

Har något spännande eller oväntat dykt upp under arbetet?

– Nej, men taket var inte lika ruttet som vi trodde.

https://www.mitti.se/nyheter/stor-snopp-chockerar-i-svenska-kyrkan/repqcA!d9xrSQfT4TfjJwCjwSTisA/

Många miljoner att få ihop

Att renovera en kyrka är ingen billig historia. Budgeten ligger på 179 miljoner kronor. Församlingen har fått strax över 30 miljoner i kyrkoantikvarisk ersättning. Resten måste de täcka själva.

– Vi har inte så mycket pengar att vi kan ta den oerhörda kostnaden. Vi har beviljats banklån, men vi vill låna så lite som möjligt. Det känns oansvarigt att skjuta så stora kostnader på framtiden, säger kyrkoherden Gunilla Lindén.

Söker hjälp från allmänheten

Under 2021 startades en insamling, där pengarna går till renoveringen. Gåvorna går att öronmärka till en specifik del av kyrkan. Köper man en stol kan man få sitt namn på den.

Hittills har ungefär 800 000 kronor samlats in.

– Det är väldigt mycket pengar, men avståndet från 800 000 och 179 miljoner kronor är väldigt stort. Men vi är enormt tacksamma för varenda gåva. Det är inte bara pengar, utan det visar även ett engagemang, säger Gunilla Lindén.

Förhoppningen är att allt ska vara klart och återinvigning ske 10 juni 2023.

– Då är det på dagen 100 år sedan kyrkan invigdes, och vi hoppas kunna slå på stort.