– De brukar stå på den här ängen. Vi kör fram en bit så kanske vi har tur att få se dem, säger Olof Stenhammar och rattar sin Volvo-suv rakt igenom terrängen.

Det är okej, för det är nämligen hans mark. På det cirka 1 000 hektar stora området Norrnäs och Siggesta lever runt 300 dovhjortar och stammen växer hela tiden, även om det går långsamt, förklarar Olof Stenhammar. Han är en av flera markägare som har mycket hjort på sina marker.

– Jag tycker att det är trevligt att ha dom här, de är vackra att se på. I början av juni får de ny päls. Det är då de får det fina mönstret, och fläckarna på ryggen.

Hjortarna rör sig ofta i stora grupper och det går knappt att missa dem om man åker väg 274 på norra Värmdö. Inte sällan står de väldigt nära vägen.

Rymde på 1990-talet

Ryktet säger att alla hjortar på Värmdö härrör från en liten flock som rymde från ett hjorthägn för snart 25 år sen.

– Det stämmer. Jag tog hit de första hjortarna 1990 och hade dem i ett hägn. Sedan en dag, 1997, hade någon klippt sönder stängslet. Då rymde 15 hjortar. Det är dom som nu har fortplantat sig, säger Olof.

Kalla vintrar stödfodrar han hjortarna med ensilage.

– Men det måste vara ganska många minusgrader för att de ska äta av det. De väljer alltid maten i skogen när de kan, minsta tö-grad så struntar de i ensilaget.

För att hålla beståndet i schack skjuter de ett antal hjortar varje år, från september till februari. Men också för att Olof själv är intresserad av jakt. För tio år sen sköt de 50 djur, något som ökat till 100 djur de senaste åren.

– I år har vi beslutat att öka avskjutningen till 120 djur. Det behövs för att få ner stammen, säger Olof.

Men det är inte bara Värmdö som kan skryta med att ha gott om dovhjort. I Nacka finns cirka 400 dovhjortar och de allra flesta lever på Erstaviks marker. Genom åren har de även spridit sig till andra områden som Saltsjöbaden-Fisksätra, Älta och Hästhagen, även Tyresö.

– Man kan ofta se dem vid viltstängslet längs Saltsjöbadsleden, även många längs Ältavägen, säger Mats Lindqvist, viltvårdare i Nacka kommun.

Hjortar på Erstavik

Nackas viltvårdare skjuter 15–20 hjortar varje år, då med fokus på platser där de upplevs som ett problem, exempelvis vid vägar, enligt Mats Lindqvist.

– Det är förhållandevis få viltolyckor med hjort, men när man väl kör på en hjort blir skadorna så mycket värre, de är betydligt större än rådjur, säger han.

De första hjortarna placerades på Erstavik redan på 1960-talet, så Nacka-hjortarna tillhör en annan stam än Värmdös hjortar. Carl af Petersens, som äger det 2 100 hektar stora Erstavik, märker också av en långsam ökning av dovhjort, framförallt de senaste 30 åren.

– Jag skulle säga att Nacka-Värmdö har det största beståndet av dovhjort i hela Stockholms län, säger han.

Af Petersens skjuter runt 150 hjortar per år.

Varför hjortarna trivs så bra här ute tror Carl af Petersens beror på att det finns mycket mark att röra sig på, och bra med mat. Och de störs inte av människor, tillägger han.

– Jag tycker att det är bara positivt att ha dem här. De äter av våra vallar men det gör inte så mycket.