Mannen som fick det längsta fängelsestraffet hyrde lokalen i Norrsätra norr om Väsjön från mars i fjol.

I juni började polisen spana på fastigheten. De monterade även hemliga kameror och använde sig av drönare.

Efter tre veckor, den 13 juli, slog polisen till och grep mannen som hyrt lokalen plus två misstänkta medbrottslingar.

Knark och vapen

När lokalen och männens bilar genomsöktes hittades 45 kilo kokain, 97 kilo cannabisharts, och 185 000 narkotikaklassade tabletter.

Dessutom fann polisen tre automatvapen, en väska med vapendelar, ammunition och sju skarpladdade handgranater.

"Välskriven dom"

De tre männen har nu dömts i Attunda tingsrätt.

– Jag tycker att det är en välskriven och bra dom, även om jag fick inte fick igenom alla åtalspunkter och att jag hade yrkat på lite längre straff, säger Johanna Kolga, kammaråklagare vid åklagarmyndigheten Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Mannen som hyrt lokalen dömdes mot sitt nekande på alla åtalspunkter – synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott och synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor – till fängelse i 8 år och 10 månader.

De två andra männen åtalades för samma brott, men dömdes endast för åtalspunkterna som rör narkotikabrott.

Den ene av dem dömdes till fängelse i 6 år 9 och månader för synnerligen grovt narkotikabrott och den andre dömdes för grovt narkotikabrott och fick fängelse i 5 år och 3 månader.

Mannen som fick längst straff valde att inte överklaga domen. De två andra överklagade, men den ene drog sedan tillbaka sin överklagan. Mot den man som inte dragit tillbaka sin överklagan har det nu kommit fram ny bevisning, berättar Johanna Kolga.

– Vi har lyckats få upp hans telefon. Den har varit inne på tömning och rätt vad det var kom vi in i den. Tyvärr var det en dag för sent för att jag skulle kunna överklaga, säger hon.

I och med att mannen själv överklagat kunde Johanna Kolga ”anslutningsklaga”, vilket innebär att den bevisningen tas med till hovrätten.

Lokaltidningen Mitt i har sökt de dömdas försvarare. Två har avböjt att kommentera, en har inte återkommit.