Sammi. Matten Astrid och Sammi, var på promenad när Astrid hittade en köttbulle men en skruv i. Foto: Privat

Hittade köttbulle med skruv i under hundpromenaden

Astrid Nurmis oväntade upptäckt under kvällspromenaden med hunden Sammi hade kunnat få förödande konsekvenser.

  • Publicerad 11:51, 25 jan 2022

I början av januari var Astrid Nurmi ute på kvällspromenad med sin hund Sammi. Det som var tänkt att bli en snabb vardagspromenad höll denna gång på att sluta riktigt illa. I snön, i närheten av 4H-gården vid Vårdbo, hittade Astrid något oväntat, nämligen en köttbulle med en skruv i.

– Sammi ville bara gå och nosa i diket och då såg jag köttbullen. Eftersom den inte var översnöad hann jag plocka upp den innan han fick tag i den, säger Astrid Nurmi.

– Hade Sammi fått tag i köttbullen och ätit den hade han kunnat dö, det är en tanke som gör mig väldigt ledsen.

Vad tänkte du när du såg skruven?

– Att någon är ute efter att skada hundarna och andra djur. Det är det enda sättet jag kan se det på. Det är helt orimligt att någon är ute efter att skada.

Astrid tillsammans med Sammi. Foto: Privat

Senare på kvällen publicerade Astrids mamma ett inlägg i en lokal Facebookgrupp om händelsen. Det är ett område där många är ute med sina hundar och flera av medlemmarna har tackat för varningen och uttryckt sin ilska mot den som kan ha varit ute efter att skada djuren.

– Första tanken var inte att lägga ut något. Men efter att jag berättade om händelsen för mamma tyckte hon att vi skulle varna andra hundägare, säger Astrid Nurmi.

Vanligaste orsakerna

Att köttbullar med skruvar i sig hittas hör inte till vanligheterna. Men det kan få förödande konsekvenser.

"Om hunden ätit en köttbulle innehållande vasst föremål till exempel en skruv finns det en risk att detta föremål fastnar på sin väg i magtarmkanalen och orsakar ett hål på magsäck eller tarm. En perforerande främmande kropp kan ge förödande konsekvenser för hunden. Bakterier från tarmen kan då läcka ut i bukhålan och hunden blir mycket sjuk", skriver Caroline Harlos, veterinärchef på AniCura Djursjukhjuset Albano i ett mail till Mitt i

Att hundar äter saker de hittar på marken händer. Allra vanligast är det dock med gammal mat som de hittat utomhus.

"Vanliga symtom är då kräkning, diarré och foderleda. Detta är att likna med vår egen matförgiftning när vi får i oss mat som inte är bra kan vi få magsjuka som går över inom några dygn. Förgiftningar är inte lika vanligt men kan förekomma", skriver Caroline Harlos.

Om hunden fått i sig något

Uppsök omedelbart vård om du är orolig för att hunden blivit förgiftad.

Det gäller även om hunden har ätit ett föremål.

Föremål som hundar får i sig: Pinnar, gammalt köttben, stenar till leksaker och favoriten sturmpor

Källa: AniCura Djursjukhuset Albano/Caroline Harlos

Visa merVisa mindre