Det har gått fem år sedan "Reko Stockholm linje 17" startade. I december firades detta med julmarknad på parkeringsplatsen till Skarpnäcks IP. När Mitt i svängde in på parkeringen såg det på håll ut som att en bakluckeloppis pågick i skenet av stråkastarna.

Anders Björklund

Den som vill handla över disk på nybonade saluhallsgolv har kommit fel. Den som vill handla direkt från matproducenter har däremot kommit rätt. På "Reko Stockholm linje 17" finns allt från blodpudding och kött, till grönsaker och tonic.

– Vi har cirka 50 bikupor i Enhörna och Nykvarn, säger Anna Maria Mekael som är på plats med familjeföretaget "Honungs Jätten".

Snabba puckar

Känslan av en "happening" fanns trots kylan på parkeringen. Rekoringen hade öppet extra länge och jubileet till ära dessutom direktförsäljning. Annars brukar förbeställning gälla och överlämningen av mat stökas över på en kvart.

Skarpnäcksbon Linnea Forslund med dottern Uma. I bakgrunden jobbar en köttproducent med sina varor.

Skarpnäcksbon Linnea Forslund med dottern Uma. I bakgrunden jobbar en köttproducent med sina varor.

Anders Björklund

– Jag har beställt ägg, potatis och lite diverse. Det är kul att komma hit. Det är bättre råvaror och känns sjyst att handla från lokala producenter med vettiga jordbruk, säger Skarpnäcksbon Linnea Forslund.

Peter Pikulik och dottern har med sig drycker från bryggerierna PKLK och Unibärsum i Skarpnäck. Det är två sorters julmust, två sorters cola samt grape tonic och hawaiian fruitpunch.

Peter Pikulik och dottern har med sig drycker från bryggerierna PKLK och Unibärsum i Skarpnäck. Det är två sorters julmust, två sorters cola samt grape tonic och hawaiian fruitpunch.

Anders Björklund

Mest lokala på julmarknaden var Skarpnäcksbryggerierna PKLK och Unibärsum. Men i en skåpbil fanns också olivolja och oregano från Sicilien som Sollentunaborna Mia och Johan Ricci säljer. De åker till Sicilien för att skörda och pressa oliver från familjens odlingar varje år.

– Vi skördar det mesta för hand. Man krattar ned oliverna på nät, förklarar ingifte Johan Ricci.

Mia och Johan Ricci har olivolja och oregano med sig till Skarpnäck från familjeodlingarna i Italien.

Mia och Johan Ricci har olivolja och oregano med sig till Skarpnäck från familjeodlingarna i Italien.

Anders Björklund

Grundarna på plats

På plats fanns förstås också rekoringens grundare, Bagisborna Katja Jassey och Tina Asplund.

– Vi tycker att det är superviktigt att stödja småskaliga matproducenter i vår närhet. Om allt produceras på storskaliga jordbruk och sedan processas av exempelvis Scan eller Arla så har vi ingen resiliens i samhället, säger Katja Jassey.

Katja Jassey och Tina Asplund hade tänt en liten eld vid jubiléet.

Katja Jassey och Tina Asplund hade tänt en liten eld vid jubiléet.

Anders Björklund

Men resiliens byter hon snart till det mer välkända beredskap.

– Om kunskapen inte finns hos många och även nära oss så får vi ett fattigare och sårbarare samhälle. Det här är viktigt av flera anledningar. Det handlar också om arbetsvillkor och att ha jordbruksmark i gång.