Flyttarna av beroendevården är flera på Söder och Kungsholmen. .

I början av mars blev det klart att den privat drivna beroendeakuten på Södermalm läggs ner vid årsskiftet. Flera tusen patientbesök ska i stället till regionens beroendeakut vid Sankt Görans sjukhusområde i Stadshagen.

Steg tre

Förra veckan kunde Mitt i berätta att sprututbytet vid Akutvägen i Stadshagen i sin tur försvinner vid årsskiftet. Sprutubytet på Södermalm blir kvar och får ta emot fler besökare.

Som en tredje del i flyttschemat kan dessutom metadonmottagningen i Sankt Eriksområdet flytta till Sankt Görans sjukhusområde nästa år.

Lisa Herrman, sektionschef vid metadonsektionen på beroendecentrum, skriver i ett mejl att mottagningen får vara kvar i S:t Eriksområdet till nyårsafton 2024.

– Locum letar lokaler på Sankt Görans sjukhusområde där vi förhoppningsvis kan flytta in efter det.

Ligger centralt

Metadonsektionen består av flera LARO-mottagningar där Sankt Eriksteamet på P O Hallmans gata är en sådan mottagning. LARO står för läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende och erbjuder vård för patienter som är beroende av till exempel heroin.

Lisa Herrman är sektionschef vid Metadonsektionen på Beroendecentrum Stockholm.

Lisa Herrman är sektionschef vid Metadonsektionen på Beroendecentrum Stockholm.

Beroendecentrum Stockholm

Eftersom huset, där mottagningen finns, ska rivas måste verksamheten hitta nya lokaler. Lisa Herrman säger att de gärna flyttar till Sankt Göran.

– Det ligger centralt, och det är enkelt för patienterna att ta sig dit med kommunala färdmedel. Beroendecentrums heldygnsvård ligger också i området.

Regionens fastighetsbolag Locum bekräftar att en flytt till Sankt Göran diskuteras, men att ingenting är bestämt, eller påskrivet.

Polisen kritisk

Kungsholmens kommunpolis Robert Lundmark tror alla flyttar kan resultera i mer oordning på västra Kungsholmen, även om sprutbytet försvinner.

– Centralisering kan vara positivt för patienterna. Men det kan också vara kontraproduktivt när folk från hela Stockholm möts på en och samma plats. Målgruppen för de som säljer narkotika ökar också då.

Robert Lundmark, kommunpolis på Kungsholmen.

Robert Lundmark, kommunpolis på Kungsholmen.

Olle Anrell

Polisen skulle vilja se en gemensam risk- och konsekvensanalys mellan staden, polismyndigheten och Region Stockholm om verksamhetsförändringarna.

– Kontentan av dessa förändringar kommer innebära att även polisen kommer behöva lägga mer resurs på västra Kungsholmen. Kan man ta höjd för det tidigare kan man planera och omstrukturera på ett helt annat sätt, säger kommunpolisen på lokalpolisområde Norrmalm, Robert Lundmark.