Vid korsningen mellan Södra Hamnvägen 36 och Första Bassängvägen 1 i Värtahamnen finns ett byggplank som blivit värd för en utställning.

Svartvita bilder berättar bland annat om den bananimport som ägde rum här på 50-talet, men också om den nya stadskärna som sakta blir till bakom planket.

– Området blir en förlängning av Östermalm. En ny stadsdel med allt vad det innebär, säger Kristina Alvendal, Stadsutvecklarna i Värtahamnen.

Bostäder, arbetsplatser och offentliga parker tar plats i området – medan botten­våningarna ska fyllas med liv genom verksamheter som lockar besökare.

– Många produktionsbolag och startups – företag som vill vara där det händer – etablerar sig i Värtahamnen. I dagsläget är området rustikt, samtidigt växer en ny modern stadsdel fram.

Det som kommer står i bjärt kontrast till det som finns i dag, säger Kristina Alvendal.

– Det dammiga och bullriga, men också till områdets historia. Därför är det så spännande att manifestera den symboliskt genom utställningen, där vi också passerar dagens datum in i framtiden.

”Lite surrealistiskt”

Hakey Zere passerar utställningen på väg till jobbet, och stannar till.

– Jag har en förkärlek för svartvita bilder, så jag har stannat här tidigare. Det är lite surrealistiskt att se det historiska – jag har inte haft mycket koll på det nostalgiska Sverige, säger han.

– Sedan hoppas jag att ”dope stuff” ska hända här i området. Jag väntar med spänning.

Johanna och Carl Toumas, som också kollar in bilderna, noterar att bananer verkar ha kommit till tidigt till Sverige.

– Det är spännande att se vad som hänt i området, säger Carl.

– Och vad som ska hända är också trevligt att se. Vi tänker nämligen flytta hit från Finland inom ett år, säger Johanna.

Kristina Alvendal menar att området blir ”lite busigt” då många av Värtahamnens ståtliga gamla byggnader blir kvar medan något helt nytt också tar plats.

”Stadsdel som har allt”

– Det blir en stadsdel som inte är så tillrättalagd. Som samtidigt har allt vi upp­skattar i en stad, säger hon.

– Människor dras till platser där det händer saker, till kultur. Och sedan vet vi att stockholmarna gillar närheten till vatten och kollektivtrafik. Värtahamnen blir ett nav vid vattnet.

Utställningen rymmer bilder från 1899 och fortsätter in i framtiden – till visionen för 2028.