I förra veckan berättade Mitt i att det snart gått ett år sedan Vallentuna kommun ansökte om att få fler ljudsändare för utomhusvarningar. De som finns i dag är placerade i centrala kommundelen och Hesa Fredrik, som sändarna ofta kallas, hörs inte på landsbygden i norra Vallentuna.

Kommunen gjorde en påstötning i oktober och fick besked att det kunde ta tid eftersom många kommuner står i kö. MSB har också fått ett regeringsuppdrag att ordna fler larm som används vid höjd beredskap.

Stora sändarna går först

– Vi har fått i uppdrag att prioritera de sändare som sänder ut stora larm. Det här rör sig om mindre larm, svarade Elin Bohman, pressekreterare på MSB när Mitt i Vallentuna ringde i början av februari för att höra hur det gick.

Nu har kommunen fått svar från MSB. I ett brev som är daterat i dag, den 14 februari, meddelar myndigheten att de godkänt Vallentunas ansökan och att "upp till fem (5) nya ljudsändare kommer att monteras i Vallentuna kommun".

Fem nya ljudsändare

Sändarna ska placeras enligt kommunens tidigare önskemål, vilket är nya sändare i Lindholmen, Kårsta och Karby samt två till i södra kommundelen.

När sändarna är på plats kan myndigheten dock inte ge svar på.

– De skriver i följebrevet att det kan dröja, säger Vallentunas stabschef Emelie Hallin. Men ett beslut är ett första steg.