De tre sändarna finns på Ekebyvägen, i Ormsta och i centrum. De når tillsammans 6 600 Vallentunabor.

I fjol fick kommunen en konsultrapport som konstaterade att det kan behövas fler. Tidigare har kommunen inte sett något behov av sändare i glesbygden men bedömningen har ändrats i takt med att det säkerhetspolitiska läget försämrats. Dessutom är prognosen att till exempel Lindholmen kommer att växa de närmaste åren.

Rapporten föreslog därför nya sändare i Lindholmen, Kårsta och Karby samt två till i södra kommundelen.

Sedan vände sig kommunen till MSB för att få ytterligare fem.

– MSB mottog vår ansökan om fler VMA-sändare den 4 april 2023. Vi fick då besked om att handläggningstiden skulle dröja mellan tre och fyra månader, skriver stabschef Emelie Hallin i mejl.

Sedan hände inget och kommunen gjorde en påstötning i oktober.

Stora och små larm

MSB hade ännu inte fattat något beslut. Orsaken är att myndigheten fått i uppdrag av regeringen att blåsa liv i de 580 ljudsändare som då hade lagts i malpåse. Runt 35 kommuner stod i kö för ytterligare 300 ljudsändare.

– Vi har fått i uppdrag att prioritera de sändare som sänder ut stora larm. Det här rör sig om mindre larm, säger Elin Bohman, pressekreterare på MSB.

De stora larmen används vid höjd beredskap för flyglarm och strålskyddslarm medan de små kan användas till exempel för att varna för brandrök.

Rikets säkerhet

– Det är därför regeringen prioriterat det som har med rikets säkerhet att göra. Då blir det en köbildning bakom.

MSB har fortfarande inga klara besked om när de mindre larmen kan vara installerade.

– Regeringen har givit oss ett uppdrag vi måste prioritera. Sedan kan vi gå vidare med dem som ligger ligger längre ner i prioordning.

Det är ett arbete som pågår och vi gör så gott vi kan, säger Elin Bohman.

Ansökningarna om fler sändare