Hendelis Elias fick för bara några månader sedan 2021 års KP Arnoldssonspris mot främlingsfientlighet och rasism för sitt arbete med musikfestivalen This is Alby. Priset delades ut i samband med ett sammanträde i kommunfullmäktige.

Det är också där som den sex minuter långa dokumentärfilmen om Hendelis Elias tar avstamp.

– Hon verkade vara en ung och driven person och hon skulle snart skulle starta arbetet med festivalen igen, och då kände jag att "henne hade vi velat göra en dokumentärfilm om", säger den 21-åriga regissören Montadar Saleh från Norsborg.

"Ett sätt för dem att skina"

Sagt och gjort. Tillsammans med sin Fanzingo-kollegan Julia Ammouri från Bredäng, som delade Montadar Salehs intresse för rörligt berättande, hörde de av sig till Hendelis Elias och hon sa ja.

– Vi hängde med på hennes resa och spelade in det. Vi hade velat spela in det under festivalen, men vi tycker att det blev jättebra som det var. Nu har vi lärt känna Hendelis jättebra via dokumentären, säger Montadar Saleh.

Hendelis själv är ödmjuk.

– Jag ser det mer som ett sätt för Montadar och Julia att visa hur duktiga de är, och ett sätt för dem att skina. Om jag kan vara med och bidra till det så gör jag det mer än gärna, säger hon.

Ny film på g

Montadar Saleh och Julia Ammouris film nominerades i kategorin New Doc vid Tempo filmfestival. Men Montadar har inga förhoppningar på festivalen – han är bara glad att få träffa andra filmskapare.

– Det är kul att bara vara nominerad. Sen älskar jag att gå på filmfestivaler, och det ska bli kul att träffa andra unga och drivna filmskapare, säger han.

Och det är just det unga perspektivet som han vill lyfta framöver.

– Just nu håller jag och Julia på att göra en till dokumentär om en annan samhällsengagerad person, som är nästan färdig.